ГоловнаНовини ЖКГТранспортПільгові перевезення б'ють по кишені «Укрзалізниці»

Пільгові перевезення б'ють по кишені «Укрзалізниці»

Українські залізниці з початку року недоотримали понад 100 млн грн за перевезення пасажирів пільгових категорій. Облдержадміністрації зволікають з розрахунками.

Облдержадміністрацій нарощують заборгованість перед «Укрзалізницею» за перевезення пільговиків у приміському сполученні. За 7 місяців поточного року вона перевищила 118 млн грн, - зазначають у прес-службі Державної адміністрації залізничного транспорту.

Зокрема, повідомляється, що з січня по липень 2014 року у приміському сполученні залізниці України перевезли пасажирів пільгових категорій на понад 186 млн грн, а отримали від облдержадміністрацій компенсацій 68 млн грн, або лише 36,5%.

«Нині рівень розрахунків із залізницями за перевезення пільговиків вкрай низький. Найбільша заборгованість у Києва і Київської області, Харківської,  Львівської, Дніпропетровської, Чернігівської областей» - підкреслюється у повідомленні.

Зокрема, найбільше коштів за результатами чотирьох місяців 2014 року недоотримала Південно-Західна залізниця – 40,6 млн грн, яка перевезла пільговиків на суму майже 54,6 млн грн (компенсовано лише 25,7%). Південна залізниця перевезла пільговиків на 36,4 млн грн, а отримала компенсацій лише 11,34 млн грн. Львівська залізниця перевезла пасажирів пільгових категорій на 40,4 млн грн та отримала компенсацій лише 39,8%. Придніпровська залізниця надала послуг на 27,7 млн грн (компенсовано 41,2%). Рівень розрахунків із Донецькою залізницею становить 49,5%, хоча пільговиків перевезено на 12,4 млн грн.

При цьому зазначається, що найбільший відсоток компенсацій отримала Одеська залізниця – 61,3%, яка перевезла пільговиків на суму понад 14,7 млн грн.

Зауважимо, на залізничному транспорті в повному обсязі надається пільговий проїзд 25 категоріям громадян, що становить близько 70% від усіх перевезених пасажирів у приміському сполученні. «Постійна заборгованість залізницям України за перевезення пільговиків, стабільно низький рівень покриття витрат доходами у приміському секторі – ця негативна тенденція зберігається із року в рік і не дає змоги вчасно та у необхідній кількості оновлювати застарілу техніку. Зношеність приміського рухомого складу залізниць України складає: електропоїздів – 80,3% і дизель-поїздів – 93,1%» - наголошується у повідомленні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, заборгованість облдержадміністрацій за перевезення пільговиків у приміських поїздах за перші 4 місяці 2014 року становила 73 млн грн. 

 
Коментарі (0)