Дефекти зору

Хоча 60% населення світу страждають від дефектів зору, тільки чверть з них вирішує цю проблему

Хоча 60% населення світу страждають від дефектів зору, тільки чверть з них вирішує цю проблему. Ігноруючи проблеми, можна «заробити» інші проблеми зі здоров'ям, такі як головний біль або підвищена стомлюваність. Тому не варто недооцінювати регулярні візити до офтальмолога, особливо при помітних змінах в якості зору.

Сучасний медичний центр ЛМЦ пропонує консультацію офтальмолога в Івано-Франківську, сучасне обладнання, досвідчені лікарі, багаторічний досвід лікування зору.

Короткозорість

Короткозорість - погана видимість віддалених об'єктів, найбільш поширений очної діоптричний дефект, який вражає 30% населення України. Проблема може бути виправлена ​​за допомогою окулярів або контактних лінз з «мінусовими» діоптріями, які зміщують зображення на сітківці і роблять його більш різким. Лазерна корекція дозволяє постійно усувати подібні несправності.

Далекозорість

Гіперметропія, та ж далекозорість, вражає 10% населення. В цьому випадку промені потрапляє в око світла сходяться, і на сітківку потрапляє розмите зображення. Якщо дефект ще слабкий, тобто приблизно +0,5 діоптрій, зазвичай його навіть не помічають, тому що око може заточуватися автоматично. Однак при високих діоптріях від даного дефекту може не тільки погіршуватися зір, але також можуть бути викликані головні болі, мігрені, сонливість або брак концентрації. Корекція виконується за допомогою «плюс» очкових або контактних лінз, які зміщують зображення на сітківці. Далекозорість до п'яти діоптрій може бути скоригована за допомогою процедур лазерної рефракції, вищі диоптрические дефекти усуваються за допомогою внутрішньоочних процедур.

Астигматизм

Цей дефект очі зачіпає 60% населення, і його причина полягає в нерівномірному кривизни деяких оптичних поверхонь ока, зазвичай рогівки. Це зазвичай пов'язано з короткозорістю або далекозорістю, тому багато людей навіть не знають про астигматизмі, тому що вони приписують поганий зір цього дефекту. Пацієнти сприймають навколишній світ як спотворений і крім зниження гостроти зору у них виникають проблеми зі сприйняттям глибини, простору, деталізації і контрастності. Вони також можуть сплутати деякі букви і символи, страждати від сильних головних болів і болю в шиї, бути втомленими. Корекція астигматизму найчастіше виконується за допомогою спеціальних лінз з так званими циліндрами, або він може бути остаточно ліквідовано за допомогою лазерної операції, яка усуває неправильну кривизну рогівки. Для людей старше 45 років рекомендується інтраокулярна хірургія, при якій очної хірург імплантує в око штучну лінзу, яка завдяки спеціальній обробці коригує діоптрії і астигматизм зсередини очі.

Затуманений зір

Затуманений зір (амбліопія) - дефект очей, який часто діагностується у дітей. Спочатку він може показувати незграбність або змушувати натикатися на речі, але не проявляти жодних симптомів. У той же час важливо своєчасно виявляти і лікувати амбліопії, найпізніше до восьмирічного віку, але в ідеалі до початку трирічного віку. Тому навіть у дітей профілактичні огляди очей дуже важливі. На додаток до носіння окулярів, амбліопія лікується за допомогою плеоптіческое вправ, які змушують уражене око працювати. Здоровий очей зазвичай покритий окклюдером, який дезактивує його, а хворе око потім змушений обробляти всі зорові сприйняття. При відсутності лікування амбліопії в дитинстві, вона залишається назавжди.

Мульти-зір

Проблеми з амбліопії або пресбіопіей йдуть рука об руку з віком, коли кришталик ока втрачає свою природну еластичність. Також іноді перебільшують, що у людей старшого віку є «коротка рука», тому що вони намагаються витягнути свої кінцівки, щоб краще зосередитися на розмитих буквах в книзі або ціннику на товари в магазині. Даний дефект виправляється за допомогою окулярів або контактних лінз. Однак не тільки зір ближнього, а й далекого і середнього зору часто погіршується. Тут рішенням є заміна окулярів або використання багатофокусного очок. Тим не менш, багато людей можуть зазнавати труднощів при їх носінні, тоді рішенням стає операція. Метод, який вирішує проблему пресбиопии і також підходить для тих, у кого висока діоптрій, називається PRELEX. Назва цього методу виникло як скорочення терміну «пресбіопіческого лінза». Це абсолютно безпечна, безболісна і швидка операція. Під час неї оригінальна природна лінза очі замінюється штучної тріфокальние интраокулярной лінзою, яка покращує зір ближнього, середнього і далекого зору.

Катаракта

Катаракта також пов'язана з віком. З роками кришталик ока стає каламутним, тому хвора людина бачить завісу перед очима. Вони також можуть бути чутливими до світла і мати спотворене колірне сприйняття. Хвороба може взагалі не проявлятися до певної стадії. В основному це стосується людей старше 65 років. Катаракта є найпоширенішою причиною сліпоти в усьому світі, але в розвинених країнах її можна усунути, замінивши хмарну лінзу на штучну.

Глаукома

Небезпека глаукоми полягає в тому, що вона не проявляється протягом тривалого часу. При цьому захворюванні очей відбувається поступова загибель волокон зорового нерва, які передають візуальну інформацію від сітківки до мозку. У разі пошкодження відбувається часткова або навіть повна втрата зору. Крім того, навіть людина зі значно розширеним звуженням поля зору може мати хорошу центральну гостроту зору, тому він не помітить проблеми. У той же час завдяки ранньому виявленню захворювання порушення зору можна запобігти за допомогою ліків або хірургічного втручання. Єдиний спосіб виявити глаукому - профілактичне відвідування офтальмолога і обстеження на пристрої під назвою OCT (оптична когерентна томографія). Особливу обережність слід проявляти людям, які можуть мати спадкову глаукому.

Діабетична ретинопатія

Як випливає з назви, цей дефект очей впливає на діабетиків. Надмірна кількість глюкози в крові і пошкодження судин також впливає і на сітківку, яка переплітається з ними. 65-99% діабетиків страждають від діабетичної ретинопатії різного ступеня тяжкості після двадцяти років діабету. Перший варіант полягає в тому, що слабо компенсований діабет вражає дрібні кровоносні судини в оці, які закупорюються, порушуючи тим самим кровопостачання сітківки. Другий тип розладів має на увазі, що кровоносні судини в сітківці не "ущільнюються», з них витікає рідина, і це викликає набряк сітківки. Недостатнє кровопостачання і набряк сітківки позбавляє можливості бачити. Око намагається виправити ситуацію, вирощуючи нові кровоносні судини. Єдиною ефективною профілактикою є лікування діабету, на більш пізніх стадіях діабетичної ретинопатії настає час лазерної хірургії.

Пошкодження сітківки

Сітківка є найбільш важливою, а також найбільш чутливою частиною очі, і будь-яке її захворювання завжди дуже серйозне, часто необоротне і може привести до втрати зору. До них відноситься вікова дегенерація жовтої плями, яка спостерігається у літніх людей старше 50 років і є найбільш поширеною причиною сліпоти в великих країнах. Хвороба проявляється непомітно - спочатку погіршується зір в сутінках та в темноті, зір розмито і не в фокусі, кольори не так чітко сприймаються, як раніше. Зір погіршується при читанні з близької відстані, центр зору може бути втрачений. Існують суха форма, для якої немає ліків, і волога форма, на яку може впливати біологічна обробка. Відшарування сітківки також є досить серйозним дефектом і може бути викликано дегенерацією сітківки, а також травмами, пухлинами або запаленням. Симптом - чорна апертура, яка з'являється на краю поля зору. У цьому випадку тільки операція може врятувати зір.

Кератоконус

Цей дефект не дуже поширений в Україні і зачіпає приблизно 1% населення. Крім того, він може розвиватися дуже повільно і швидко, і тому його часто плутають з амбліопією або короткозорістю. Однак посилення діоптрія не вирішить проблему в довгостроковій перспективі. Хвороба полягає в іншому: через ослаблення колагенових волокон в рогівці ці волокна подовжуються, що негативно впливає на форму рогівки. Вона поступово згинається і стоншується, найчастіше в нижній половині. У крайніх випадках - на останній четвертій стадії - може виникнути набряк рогівки і значне гостре порушення зору. Захворювання характеризується міопією, а також високим нерегулярним астигматизмом.

 

 
Коментарі (0)