ГоловнаНовини ЖКГПодіїПобудувати в країні трирівневу пенсійну систему так і не вдалося - Мінсоцполітики

Побудувати в країні трирівневу пенсійну систему так і не вдалося - Мінсоцполітики

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявила, що з 2003 року побудувати в країні трирівневу пенсійну систему так і не вдалося.
Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявила, що з 2003 року побудувати в країні трирівневу пенсійну систему так і не вдалося. Причиною цього, підкреслила вона, є недостатня увага держави цього питання.
 
Про це Лазебная сказала під час Українського пенсійного форуму.
 
«У 2003 році було визнано, що в Україні має запрацювати трирівнева пенсійна система. Що у нас є на сьогодні? Сьогодні у нас є тільки солідарний рівень », - сказала Лазебная.
 
Вона зазначила, що за 16 років в Україні не вдалося створити обов'язкову систему, але накопичувальний добровільний рівень є, але охоплює від менш 1 млн осіб, тобто лише 29% загального числа застрахованих осіб.
 
«Я вважаю, що це теж показник того, що держава не приділяла достатньо уваги добровільним накопичень. У нас фактично працює лише солідарний рівень », - зазначила міністр.
 
Лазебная підкреслила, що через низький коефіцієнта заміщення в Україні дуже низький рівень пенсій.
 
«У 2016 році була вдвічі зменшена сума єдиного соціального внеску, і тоді говорили, що станеться детінізація зарплат, і Пенсійний фонд наповниться. Так повинні були з'явитися засоби, щоб підвищувати пенсії. І, змушена визнати, нічого цього не відбулося », - заявила Лазебная.
 
Міністр підкреслила, що за прогнозами експертів у 2055 року пенсії українців складуть лише 18% від їх зарплати, тому необхідно розвивати накопичувальний рівень. Для цього потрібно його впровадити до 2023 року і залучити близько 10 млн чоловік.
 
Вона звернула увагу на прогнози по коефіцієнту у 2055 році: за підрахунками експертів, тоді українці отримуватимуть пенсії, які складуть лише 18% від їх заробітку.
 
Для того щоб розвивати добровільні накопичувальні пенсії в 2021 році важливо ввести державне регулювання роботи державних і недержавних пенсійних фондів. Зробити участь в накопичувальній системі обов'язковим для працівників держпідприємств.
 
Коментарі (0)