ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГПоказники лічильників відкриють українцям очі

Показники лічильників відкриють українцям очі

Встановлення будинкових лічильників теплової енергії вирішить проблему перерахунку оплати за комунальну послугу з опалення відповідно до кліматичних умов, в яких розташований населений пункт

Встановлення у будинках приладів обліку теплової енергії дозволить споживачам платити тільки за ту кількість теплової енергії, що була фактично спожита. На цьому наголосив Директор департаменту тарифної політики в сфері теплопостачання Нацкомпослуг Микола Расковський.

Зараз при розрахунку оплати за комунальну послугу з опалення 1 кв. м. опалювальної площі органи місцевого самоврядування використовують нормативні показники потреби теплової енергії для опалення будинків різних типів, які зазвичай є застарілими та не враховують фактичного потепління останніх років, а також ні проектних, ні фактичних теплових характеристик кожного окремого будинку. Тому конкретні будинки фактично отримують менше теплової енергії, ніж передбачено оплатою за комунальну послугу з опалення 1 кв. м. опалювальної площі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 передбачає, що у разі перерви в наданні комунальних послуг з опалення, ненадання або надання їх не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець цих послуг проводить перерахунок споживачам розміру плати за фактично надані послуги. Однак сьогодні такі перерахунки не завжди здійснюються.

На сьогодні, середній показник оснащення будинків з централізованим теплопостачанням приладами обліку спожитої теплової енергії по країні складає близько 34%. У Києві 40% багатоквартирних будинків обладнані приладами обліку тепла.

В результаті цього сукупні витрати домогосподарств на опалення у будинках, в яких встановлені лічильники, в середньому скоротилися на 20%. Окупитися встановлений лічильник тепла може за 1-2 опалювальних сезони.

 
Коментарі (0)