ГоловнаПублікаціїПодіїПокрокова інструкція: як українці можуть дізнатися про розмір своєї пенсії

Покрокова інструкція: як українці можуть дізнатися про розмір своєї пенсії

На порталі Пенсійного фонду України представлено новий інструмент, що дозволяє в спрощеному форматі збільшити розмір майбутньої пенсії та страховий стаж.
На порталі Пенсійного фонду України представлено новий інструмент, що дозволяє в спрощеному форматі збільшити розмір майбутньої пенсії та страховий стаж. Про це повідомила пресслужба ПФУ.
 
«Разом із забезпеченням поточних пенсійних потреб і всього, що уряд для цього робить (індексація пенсій, відновлення виплат на деокупованих територіях), ми намагаємося створити нові цифрові інструменти допомоги. Для того, щоб отримувати пенсію, нам потрібен страховий стаж і страхові внески. На сьогодні на порталі Пенсійного фонду зʼявився простий інструмент, який дозволяє в декілька кліків внести страховий внесок», – говориться в повідомленні.
 
Інструмент створений для громадян, що ще не є пенсіонерами, але зараз можуть зробити одночасно і внесок у свою пенсію, і допомогти державі у виплатах для вже існуючих пенсіонерів.
 
До ініціативи можуть долучитися:
  • люди, що виїхали за кордон, отримують там доходи, але хочуть мати пенсію в Україні;
  • люди передпенсійного віку, які через війну втратили роботу і їм не вистачає стажу. За допомогою даного інструменту його можна докупити;
  • люди, які зараз працюють, але отримують низьку заробітну плату. За допомогою добровільних внесків вони зможуть збільшити розмір майбутньої пенсії.
Користувачу, що зареєструвався на Порталі ПФУ за допомогою КЕП, надається можливість сформувати та подати заяву на призначення пенсії, а саме:
 
- Крок 1 - заповнити атрибути заяви на призначення пенсії (персональні дані; адресні дані; дані документів, що посвідчують особу; контактні дані тощо);
 
- Крок 2 – відповісти на питання анкети-опитування для визначення документів, скан-копії яких необхідно надати;
 
- Крок 3 – прикріпити скан-копії документів, наявних у користувача.
 
В результаті користувач отримує екранну форму з повною заявою на призначення пенсії, заповненою за результатами кроків 1-3, в якій надається можливість:
 
- подальшого редагування заяви;
 
- формування друкованого образу заяви та анкети-опитування;
 
- підпису заяви КЕП та її відправки до ПФУ.
 
За результатами опрацювання заяви спеціалістами ПФУ користувач на ВЕБ-порталі отримує інформацію щодо стану обробки заяви та рішення щодо призначення пенсії.
 
 
При внесенні певної суми відбувається приріст до існуючої заробітної плати. Наприклад, якщо особа уклала договір і оплачує 2 тис. грн, то обрахунок заробітної плати відбувається як 9 тис. грн.

Також в системі Пенсійного фонду є можливість зробити благодійні внески в цілому для Пенсійного фонду, або відправляти кошти на рахунок конкретного пенсіонера. Ця опція розроблена для бізнесу та міжнародних організацій, які хочуть долучитися до підтримки українців старшого віку. 

 
Коментарі (0)