ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПоложення ПКУ щодо оподаткування пенсій визнане неконституційним - КСУ

Положення ПКУ щодо оподаткування пенсій визнане неконституційним - КСУ

Положення Податкового кодексу України, визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення. Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.
Конституційний суд України визнав неконституційними положення Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій і щомісячного довічного грошового утримання, повідомили у прес-службі КСУ.
 
КСУ ухвалив рішення у справі за конституційними поданнями 48 народних депутатів у справі про оподаткування пенсій і щомісячного довічного грошового утримання (щодо відповідності Конституції положень закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" та Верховного суду України щодо конституційності положення... Податкового кодексу України у вівторок, 27 лютого.
 
Як зазначається у рішенні, "запровадження оподаткування, починаючи з певного її розміру, на думку КСУ, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи".
 
"Отже, КСУ вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення... Податкового кодексу України, яким передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати", - вказали у КСУ.
 

Положення Податкового кодексу України, визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення КСУ цього рішення. Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено. 

 
Коментарі (0)