ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПольща може стати повність незалежною від «Газпрому»

Польща може стати повність незалежною від «Газпрому»

Польща бачить себе повністю енергетично незалежною від поставок газу з Росії.

Про це заявив голова польської нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возняк, представляючи стратегію компанії на 2017-2022 роки, передає Укрінформ.

«Ми уявляємо собі життя без «Газпрому»,- заявив Возняк.

Довгострокова угода між PGNiG і «Газпромом», яка передбачає щорічні поставки з російського напряму до 10 млрд куб. м. газу, завершується в 2022 році, але її подальшу долю сторони мають вирішити в 2019 році.

За словами керівника PGNiG, до 2022 року компанія хоче диверсифікувати портфель постачання газу. Зокрема, до цього часу польська компанія планує збільшити видобуток з власних концесій на шельфі Північного моря з нинішніх 600 млн куб. м до 2-3 млрд куб. м. і подальшого постачання блакитного палива до Польщі завдяки газопроводу Baltic Pipe. Крім газопроводу з півночі, повну енергетичну незалежність від РФ забезпечить LNG-термінал в місті Свіноуйсцє (північний захід РП) для прийому скрапленого газу. 

PGNiG повідомило у вівторок про підписання додаткової угоди з катарською компанією Qatargas про збільшення поставок скрапленого газу. У відповідності до угоди, обсяги поставок газу з Катару  складуть 2 млн тон. Угода з  Qatargas діятиме з 2018 по 2034 роки.

Як інформувало агентство, PGNiG подало позов до Стокгольмського арбітражу на «Газпром» в лютому 2016 року. Польська компанія вимагає від РФ зниження ціни на газ. До цього переговори між сторонами, які велися в 2014 році, не принесли результатів. У Польщі очікують, що Стокгольмський арбітражний суд винесе рішення у цій справі у липні-серпні.

Як повідомлялося раніше, глава польського уряду Беата Шидло заявила, що для Польщі неприйнятною є реалізація інвестиції «Північний потік-2».

В липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив у погодженні будівництва «Північного потоку-2», пояснивши своє рішення тим, що запланована угода може призвести до «істотного обмеження конкуренції».

 

 

 
Коментарі (0)