ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняПольща продовжує постачати газ в Україну

Польща продовжує постачати газ в Україну

Надія України на успішний опалювальний сезон міцнішає. Польща продовжує постачати природний газ в Україну, хоча сама отримує менше палива з РФ, ніж зазначено в її заявці.

Польща продовжує здійснювати реверсне постачання газу в Україну, незважаючи на те, що польський газовий монополіст PGNiG отримує з Росії на 20% менше палива, ніж зазначено у його заявці. Про це заявив керівник польського оператора газотранспортної системи Gaz System Ян Чадам (Jan Chadam), передає «Інтерфакс».

За його словами, Польща отримує з Росії 19-20 млн куб. м газу на добу, в той час як споживання країни становить 28-30 млн куб. м газу на добу. Ще 10-12 млн куб. м газу в день країна закуповує в Західній Європі.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», минулого тижня «Газпром» скоротив поставки газу до Польщі, Німеччини та Словаччини. Остання обіцяє виконувати свої зобов'язання щодо реверсу палива в Україну, незважаючи на обмеження Росії.
 
Нагадаємо, в Держдумі Росії запропонували главі «Газпрому» подумати над припиненням поставок палива за українським маршрутом країнам, поміченим у реверсі. У Росії аргументують це тим, що країни ЄС - споживачі російського газу, а значить, не можуть диктувати умови Москві. Крім того, в Держдумі попросили «Газпром» перевірити, чи є реверсні поставки російського газу країнами ЄС Україні законними. До речі, 19 травня російський монополіст дав добро на реверс газу зі Словаччини. За словами російських чиновників, це не суперечить контрактам з «Газпромом».
 
До речі, 15 вересня в ЄС запевнили - скорочення поставок російського газу в Європу сталося через технічні проблеми. Поставки палива з РФ через Україну і Білорусь нормалізувалися після декількох днів дисбалансу.
 
Коментарі (0)