ГоловнаПослугиФінансування ЖКГПомпові прилади та їх використання у побуті – які бувають різновидності та в чому користь

Помпові прилади та їх використання у побуті – які бувають різновидності та в чому користь

У будь-якій системі водопостачання основним компонентом є помпове обладнання. Ці механічні пристрої призначені для переміщення рідини по системі опалення, підтримують постійну температуру

 

У будь-якій системі водопостачання основним компонентом є помпове обладнання. Ці механічні пристрої призначені для переміщення рідини по системі опалення, підтримують постійну температуру і тиск у трубах. Помпове обладнання для опалювального котла здатне переміщати теплоносій по системі опалення. Хоча ця система може працювати і без насоса, все ж без нього результат буде набагато гіршим. Наприклад, це призводить до таких наслідків:

  • повільна циркуляція теплої води;
  • повільне нагрівання труб і радіаторів;
  • швидке охолодження системи.

Встановлення помпи дає змогу поліпшити теплові характеристики будинку і контролювати температуру в приміщеннях. Але насоси застосовуються не тільки в обігріві житла, вони мають й інше корисне призначення у домогосподарстві.

Найпоширеніші насоси в побуті – у чому їх користь

Устаткування з перекачування рідин використовують для водопостачання, каналізації, поливу саду, дренажу, фонтанів і ставків. У магазині насосів у Києві представлені різні види пристроїв і агрегатів для перекачування рідин.

Для того, щоб підняти воду на поверхню у господарстві, використовують помпи підвищення тиску. У будинках приватного сектора, де немає централізованого водопостачання, такі прилади забезпечують стабільний тиск у крані, душі та системах зрошення. У промислових цілях використовуються більш потужні агрегати.

Для постійної циркуляції підігрітої води в системі опалення найчастіше обирають купити циркуляційний насос. Він може бути різної потужності і швидкості, а також з мокрим або сухим ротором.

Дренажні насоси використовують у побуті для відкачування води з підвалів, для садового зрошення, поливу та розподілу. Деякі з них оснащені системами автоматичного управління, які контролюють і програмують час та термін поливу.

Під час вибору прибора для будинку необхідно враховувати продуктивність, потужність, енергоефективність, надійність та вартість. Також варто звернути увагу на тип насоса, що підходить для конкретних потреб, а також які він має додаткові функції.

Які бувають види помп – переваги та недоліки

Насоси розрізняються за застосуванням, механікою роботи, висотою подачі, глибиною занурення та іншими параметрами. Для вибору відповідного типу обладнання важливо розуміти особливості роботи кожного пристрою та їхні основні відмінності. Існують різні види помп для опалення, які відрізняються між собою за такими характеристиками:

Тип установки.

  • Поверхневі насоси розташовуються над поверхнею рідини, яку вони перекачують. Наприклад, їх часто встановлюють на березі річки або озера.
  • Занурювальні насоси встановлюються безпосередньо в рідині і занурюються в неї для перекачування. Як правило, їх використовують у свердловинах або колодязях.

Механіка дії.

  • Об'ємні насоси створюють розрідження або тиск для того, щоб рідина потрапила в порожнину насоса і була потім видавлена.
  • Динамічні насоси використовують кінетичну енергію для переміщення води або іншої рідини. Вона потрапляє в насос, прискорюється і знов випускається назовні.

Привод.

  • Електричні насоси найпоширеніші, вони приводяться в дію силою електрики.
  • Паливні насоси перекачують паливо, використовують у двигунах внутрішнього згоряння.
  • Гідравлічні насоси працюють у системах гідравліки.

Управління.

  • Механічне управління за допомогою оператора, який контролює роботу насоса безпосередньо, за допомогою ручки або важеля.
  • Автоматичне управління без прямого втручання оператора.

Це основні характеристики, які допомагають класифікувати насоси за ознаками та показують відмінності між різними типами. Є й інші чинники, як-от матеріали, з яких їх виготовлено, або пропускна здатність.

 

 
Коментарі (0)