ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїПорятунок українців з Непалу - я не я і хата не моя

Порятунок українців з Непалу - я не я і хата не моя

Місія з порятунку українців у Непалі з самого початку супроводжувалась певними заминками та невдачами. Однак, евакуація співвітчизників, принесла «славу» голові ДСНС Зоряну Шкіряку та ряду Міністерств, яким було виділено кошти на порятунок українців

Літак Міноборони України Іл-76 з українцями, яких евакуювали з Непалу, об 11:07 год приземлився в аеропорту столиці Азербайджану Баку, де він буде дозаправлений та продовжить слідування до України. Про це повідомили у прес-службі Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«Загальна кількість евакуйованих становить 87 осіб, з них 76 громадян України та 11 громадян інших держав», - йдеться у повідомленні.

Рятувальна операція обійшлася уряду у 7,4 млн грн, з яких МЗС було виділено 360 тисяч гривень, Міноборони 6,75 млн гривень, Міністерству внутрішніх справ (Державній службі з надзвичайних ситуацій) 280,65 тисяч гривень для здійснення невідкладної евакуації громадян України з території Федеративної Демократичної Республіки Непал. Однак, у ЗМІ з’явилася інформація, що бюджет був перевищений.

Нещастя продовжували і надалі переслідувати рятувальну місію. Після вильоту з Непалу, літак з українцями здійснив посадку в Делі для дозаправки та пробив колесо шассі.

Міністр оборони Арсен Аваков зауважив, що Україна не була готова до рятувальної операції, однак, претензій до вже одіозного голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Зоряна Шкіряка він не має, адже останній зробив багато для порятунку українців. Про це сьогодні заявив Міністр оборони.

«У мене до нього (Зоряна Шкіряка - ред.) немає претензій за те, що він зробив. Але якщо він зробив помилку, а він їх робить, як звичайна людина, він за неї буде відповідати», - додав пан Аваков.

Зауважимо, що пан Шкіряк вирушив у робочу поїзду разом із своєю подругою, що і привело до глузувань над Зоряном Шкіряко з боку українців. Крім того, евакуація співвітчизників з Непалу затягнулася майже на тиждень.

«Прибув у Катманду з кількома працівниками ДСНС рейсовим літаком з Делі, щоб на місці оцінити ситуацію і підтримати наших людей і допомагати нашим дипломатам. Завтра сюди прибуває ще кілька керівників пошуково-рятувальних загонів ДСНС і лікар. Наша команда робила, робить і робитиме все, що в наших силах. На жаль, є об'єктивні обставини, котрі не залежать від нас і від членів української експедиції», - написав пан Шкіряк 1 травня на своїй сторінці у Facebook.

Тож, затяжне повернення українців із Непалу зумовлене невідомими причинами: деталь не та, пошкодження шасі, нестача грошей.

Фото Оксана Котова

 
Коментарі (0)