ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПорошенко не бачить можливості переходу на RAB-тарифи в квітні

Порошенко не бачить можливості переходу на RAB-тарифи в квітні

Ціни на електроенергію для населення не повинні бути підвищені. Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.

Ціни на електроенергію для населення не повинні бути підвищені. Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.

«Український народ, українські люди не повинні платити за ці забаганки, та ціни для населення не повинні бути підвищені ... Я сумніваюся, що в квітні - принаймні мені про це нічого невідомо - ця система (впровадження стимулюючого регулювання, RAB-тариф - ред .) буде введена. Думаю, що це вимагає додаткових кроків з боку регулятора, уряду і можливо парламенту », - сказав президент, відповідаючи на питання, про можливе підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня.

Порошенко зазначив, що сьогодні в Україні не створено ринок електроенергії.

«Так, треба вводити європейські норми. Так, треба виконувати ті зобов'язання, які ми брали в Угоді про асоціацію, під якою стоять підписи тих, хто має безпосередньо відношення до Угоди про асоціацію. Це зобов'язання парламенту і уряду, не президента », - додав глава держави.

Як повідомлялося, енергопостачальні компанії «Вінницяобленерго», «Чернігівобленерго», «Львівобленерго», «Прикарпаттяобленерго» і «Сумиобленерго» планують перейти на стимулююче регулювання (RAB-регулювання) з 1 квітня.

Раніше Кабінет міністрів заявив, що не підтримує введення RAB-тарифів в тому вигляді, як це зроблено Національною комісією з регулювання ринку електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

«Встановлені НКРЕКУ однакові показники прибутковості і на стару, і на нову базу активів - 12,5% - призведе до необгрунтованого зростання тарифів для промисловості, що безпосередньо позначиться на споживачах через зростання цін на товари і послуги», - заявили в уряді.

Нагадаємо, в січні через більш ніж півроку після прийняття опублікована і набула чинності нормативна база, необхідна для перекладу енергопостачальних і водопостачальних компаній на стимулююче регулювання. Також оприлюднено рішення НКРЕКУ, що дозволяють перевести на RAB-регулювання «Укренерго» і виробників тепла.

 

 
Коментарі (0)