ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПорошенко: Вартість електроенергії для населення підніматися не повинна

Порошенко: Вартість електроенергії для населення підніматися не повинна

Вирішення питання встановлення адекватної ціни на електроенергію потребує додаткових кроків з боку НКРЕКП, уряду і можливо парламенту.

В Україні вартість електроенергії для населення підніматися на повинна.

Про це в четвер, 7 березня, сказав Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам, передає УНН.

“Але де є функція президента: український народ, українські люди не мають платити за ці забаганки. І ціни для населення не мають бути підвищені внаслідок цих реформ. Тому я маю сумнів, що в квітні ця система буде запроваджена (RAB- тарифи — ред.)”, — зазначив він.

На думку Глави держави, це питання потребує додаткових кроків з боку НКРЕКП, уряду і можливо парламенту.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) зменшити відсоткову ставку на запровадження RAB-тарифів.

Як повідомлялося раніше, в січні уряд ВИМАГАВ ВІД НКРЕКП перегляду стимулюючих тарифів для обленерго. В уряді таку позицію аргументували тим, що це призведе до зростання тарифів для промисловості, та як наслідок – до зростання цін на товари та послуги для українців.

Раніше, в Кабміні заявляли, запровадження RAB-регулювання — є винятково прерогативою і компетенцією НКРЕКП — незалежного органу, який опікується сферою тарифоутворення в Україні. Уряд не має жодного відношення ані до прийняття цього рішення, ані до його публікації.

Нагадаємо, в липні минулого року НКРЕКП прийняла постанову, що передбачає єдину регуляторну норму доходу в розмірі 12,5% річних на "стару регуляторну базу активів" (створена на дату переходу до стимулюючого регулювання) і "нову регуляторну базу активів" (створена після переходу на стимулююче регулювання), збільшуючи норму доходу для "старої бази активів" з 5% до 12,5% і зменшуючи для "нової" - з 14,79% до 12,5%.

 

 
Коментарі (0)