ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПортников: Данія зупинила «Північний потік-2»

Портников: Данія зупинила «Північний потік-2»

Це вже третя така заявка компанії. Спочатку "Газпром" збирався прокласти трубу "Північного потоку-2" по тому ж маршруту, по якому проходить "Північний потік"

Це вже третя така заявка компанії. Спочатку "Газпром" збирався прокласти трубу "Північного потоку-2" по тому ж маршруту, по якому проходить "Північний потік", але після того, як стало ясно, що Данія може просто заборонити прокладку цього газопроводу в своїх територіальних водах, змінив рішення і подав іншу заявку. Про це повідомляє український журналіст Віталій Потрніков.

Заявка передбачала прокладку газопроводу поза датських територіальних вод, в міжнародних водах, але у виключній економічній зоні Данії. Але тепер датський регулятор запропонував розглянути ще один маршрут в цій же виключній економічній зоні. При цьому розгляд заявки ще навіть і не починалося, а після того, як воно почнеться, буде проведена екологічна експертиза. І після закінчення цієї експертизи буде прийнято рішення про будівництво.

Формально Данія не може заборонити будувати газопровід поза своїх територіальних вод, але вона повинна визначитися з тим, як саме має здійснюватися будівництво з екологічної точки зору. Причому немає точного розуміння того, коли буде завершена екологічна експертиза. І вже точно неясно, коли будуть розглянуті її результати. Про що можна сказати з усією очевидністю - так це про те, що в 2019 році проект "Північного потоку-2" з місця не зрушиться. І його будівельникам ще дуже пощастить, якщо в 2020 році вони зможуть продовжити.

На практиці це означає одну дуже просту річ. "Газпром" провалив завдання Володимира Путіна, яке полягало в необхідності обійти Україну на момент закінчення термінів російсько-української угоди по транзиту газу. Якби так сталося, "Газпром" міг би диктувати Україні будь-які умови - аж до повної відмови переправляти газ через територію України. Але тепер контракт завершується - а з Україною як і раніше потрібно домовлятися. Потрібно просто тому, що не відомо, коли саме зменшиться необхідність в її газотранспортній системі.

Для «Газпрому» це, звичайно, важкий удар. Тим більше на тлі непростих відносин з Білоруссю, президент якої загрожує Москві ремонтом поки що нафтопроводів - але там і за газопроводом не заіржавіє.

Тому «Газпрому» доведеться домовлятися з "Нафтогазом" - тим більше, що в Москві є підозри щодо того, що данці завершать розглядати заявку будівельників «Північного потоку-2» тільки після того, як будуть досягнуті російсько-українські домовленості щодо транзиту.

Так що у нас зараз є всі можливості виграти газову партію - хоча б на час. Якщо, звичайно, українці - як це вже не раз бувало в історії - НЕ капітулюють перед Москвою як раз тоді, коли мають всі можливості перемогти.

 

 
Коментарі (0)