ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПостачальники електроенергії для населення збільшили доходи вдвічі

Постачальники електроенергії для населення збільшили доходи вдвічі

У 2021 році 23 постачальники універсальних послуг (ПВП) сукупно отримали 1,55 млрд грн прибутку

 

У 2021 році 23 постачальники універсальних послуг (ПВП) сукупно отримали 1,55 млрд грн прибутку. У 2022 році їх прибуток виріс до 3,85 млрд грн, пише Монополіст.

При цьому тарифи ПУП на постачання електроенергії населенню, регульовані НКРЕКУ, на початку 2022 року зросли незначно порівняно із серпнем 2021 року і не переглядалися протягом усього року.

Водночас, споживання електроенергії населенням у 2022 році зменшилося на 16%.

Тарифи на електроенергію населення субсидуються державою. Побутові споживачі платять за електроенергію 1,44 грн/кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг, якщо споживають більше цієї норми. Це більш ніж у чотири рази нижче за ринкові ціни.

Різниця між пільговим та ринковим тарифами покривається за рахунок державної генерації – “Енергоатому” та “Укргідроенерго” за моделлю покладання спеціальних обов'язків (ПЗГ) згідно з постановою Кабміну №483 з червня 2019 року.

Забезпечувати е/е населенню можуть виключно ПУПи - це постачальники на території обслуговування конкретного обленерго, що належать власникам обленерго.

З жовтня 2021 року Міненерго розробило проект фінансової ПСО. Воно передбачало, що державна генерація “Енергоатом” та “Укргідроенерго” продають ЧУПам електроенергію за ціною Ринку за добу вперед (РДН), а потім грошима компенсують різницю між ринковою ціною та вартістю постачання населенню.

Але фінансове ПСО не спрацювало через сильне падіння споживання електроенергії промисловістю після початку повномасштабної війни. Тому Міненерго своїм наказом зобов'язало “Енергоатом” передавати додатковий обсяг електроенергії ЧУПам для компенсації втрат від постачання е/е населенню, адже лише витрати на транспортування електроенергії до побутового споживача перевищують пільговий тариф.

Наприклад, найдешевший тариф на доставку електроенергії (тарифи “Укренерго” на передачу та диспетчеризацію та тариф обленерго на розподіл) у Києві (тариф ДТЕК КЕМ) становить 1,2 грн/кВт-г без ПДВ. Найвищий — на Закарпаттіобленерго. Він складає 2,2 грн/кВт-г без ПДВ.

Це вартість лише доставки без витрат на купівлю електроенергії та без ПДВ.

Тобто “Енергоатом” безкоштовно постачає частину своєї електроенергії ЧУПам. Але при цьому "Енергоатом" за 2022 рік показав 3,3 млрд. грн. збитку, а ЧУПи - 3,8 млрд. грн. прибутку.

Наприклад, у березні 2023 року "Енергоатом" передав ЧУПам майже 2 млн МВт-г для населення та ще 0,67 млн МВт-г для компенсації різниці в ціні та вартості доставки.

Загалом цей обсяг становить понад половину місячного виробітку “Енергоатому”.

Оскільки внутрішня статистика ПУП непублічна, лише обмежене коло осіб дійсно знає, скільки постачальник універсальних послуг поставив населенню у своєму регіоні, а скільки продав бізнесу.

Відповідно ПУП може завищувати обсяги споживання електроенергії населенням та отримувати більше безкоштовної електроенергії від “Енергоатому” для компенсації втрат, але перепродувати цю електроенергію бізнесу за ринковим тарифом.

 

 

 
Коментарі (0)