ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПостачання газу зі Словаччини відкладається

Постачання газу зі Словаччини відкладається

Європа визнала, що не зможе допомогти Україні з поставками газу зі Словаччини. Країна не піде на реекспорт без згоди «Газпрому».

Поставки газу зі Словаччини в Україну можуть відкласти на невизначений термін. Зокрема, представник Євросоюзу заявив, що країна не піде на реекспорт без згоди «Газпрому». Тому українській владі доведеться розраховувати на інші канали диверсифікації. Одним з них може стати польський напрямок. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський вчора заявив, що Словаччина не дозволить реекспортувати російський газ зі своєї території без попереднього схвалення «Газпрому».

«Словаччина не має ясності в питанні відкриття реверсного потоку в Україну без домовленості з «Газпромом»»,- сказав він.

Нагадаємо, на початку вересня НАК «Нафтогаз України» підписала угоду з німецькою RWE про зберіганні її газу в українських підземних сховищах, що теоретично дозволяє імпортувати до 10 млрд кубометрів газу з Європи. Всього Україна споживає близько 55 млрд кубометрів газу в рік. Зі Словаччини за схемою реекспорту можна поставляти не менше 30 млрд кубометрів, тоді як з Польщі та Угорщини - максимум 6 млрд кубометрів в рік.

У Міненерго ситуацію не коментують, але джерело видання в «Укртрансгазі» пояснило, що ніяких технічний перешкод для того, щоб почати імпорт газу зі Словаччини, не існує.

«Але, на жаль, нам досі не вдалося вирішити питання політично. Словаччина знаходиться під впливом «Газпрому», і насамперед фінансовим»,- говорить співрозмовник «Коммерсантъ Украина». На його думку, ситуація, можливо, покращиться після підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом (планується 28 листопада), в результаті чого Брюссель може посилити тиск на Словаччину. Раніше Гюнтер Еттінгер заявляв, що проблема може бути вирішена до зими.

Тим часом у прес-службі «Газпрому» вчора заявили «Ъ», що Словаччина має забезпечувати транзит російського газу по своїй території чітко у відповідності з контрактом, який не передбачає реекспорт газу. А джерело в компанії сказав, що просити у монополії дозволу на реекспорт безглуздо. «Немає жодної причини, навіщо нам потрібно на це погоджуватися»,- зазначили в монополії.

Втім, як пише «Коммерсантъ» в України відкриваються нові можливості. Вчора польська газета Dziennik Gazeta Prawna повідомила, що постачатиме газ в Україну розраховує і польська нафтогазова компанія PGNiG. Остання готова продавати до 1,7 млрд кубометрів газу в рік у зв'язку з падінням обсягу споживання у Польщі, закуповуючи газ на газовій біржі Baumgarten.

Нагадаємо, в даний час Україна імпортує з Польщі та Угорщині не більше 415 млн кубометрів газу на місяць. В цьому році Україна планує поставити за реверсною схемою з цих двох країн до 2,5 млрд кубометрів газу.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше Україна отримала шанс відкрити третій реверсний коридор постачання європейського газу через Словаччину. Це питання обговорювалося в Брюсселі з комісаром з питань енергетики Гюнтером Этингером і українським профільним Міністром Едуардом Ставицьким.

Очікувалося, що в разі успішних переговорів Україна, незважаючи на тиск на Словаччину з боку Росії, зможе підписати нову технічну угоду між українським транзитером компанією «Укртрансгаз» і словацькою компанією Eustream.

 
Коментарі (0)