ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїну наситять німецьким газом

Україну наситять німецьким газом

НАК «Нафтогаз України» підписала угоду з німецькою RWE про зберігання її газу в українських підземних сховищах, що теоретично дозволяє імпортувати до 10 млрд кубометрів європейського газу.

НАК «Нафтогаз України» 5 вересня підписала новий договір з компанією RWE (Німеччина) про зберігання газу в підземних сховищах і його реалізацію. При цьому формула розрахунку дозволяє отримати ціну нижче тієї, про яку Україна домовилася з Росією.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, пише «Комерсант-Україна».

Ціна, про яку домовилися з німецькими партнерами, буде нижче російської «навіть з урахуванням $100 знижки, яку дають за Чорноморський флот» , - підкреслив міністр.

За словами представника відділу корпоративних комунікацій RWE Майкла Мерфі, угода була підписана з компанією RWE Supply&Trading. Вона дозволяє до 2017 року постачати по 10 млрд кубометрів газу на рік. Торік обсяг споживання в Україні склав близько 54 млрд кубометрів.

«Що стосується термінів, цін, остаточних обсягів і потоків: як правило, ми не розкриваємо інформацію про наших угодах, і це правило поширюється і в даному випадку», - заявив пан Мерфі.

Едуард Ставицький також заявив, що до 1 листопада в українських підземних газосховищах (ПСГ ) буде накопичено 18 млрд кубометрів газу. За його словами, зараз ведуться переговори про надання кредитів для цих цілей. Міністр зазначив, що на даний момент в ПСГ закачано 14,1 млрд кубометрів газу – цього достатньо для того, щоб без проблем провести опалювальний сезон.

Він підкреслив, що додаткові обсяги газу, які планують закачати, необхідні російському «Газпрому» для резервних поставок до Європи на випадок форс-мажорних ситуацій. 

Читайте також: Україна бере курс на енергонезалежність

Нагадаємо, у лютому 2013 року Україна уклала з німецьким газовим трейдером RWE Supply&Trading контракт на постачання природного газу обсягом до 5 млрд кубометрів на рік.

В даний час країна імпортує з Польщі та Угорщини не більше 415 млн кубометрів газу на місяць. Цього року Україна планує поставити по реверсної схемою з Європи до 2,5 млрд кубометрів газу. Однак на початку вересня єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер і голова Міненерго Едуард Ставицький обговорили можливість збільшення обсягів імпорту за рахунок початку поставок за схемою віртуального реверсу – свопові заміщення газу, коли частина російського палива залишається в Україні, а в Словаччині цей обсяг «Газпрому» компенсує партнер – RWE. Отримуваний від RWE газ буде зберігатися в українських підземних сховищах (ПСГ). 5 вересня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики, знизила тарифи на закачування та відбір газу з підземних сховищ в 4,4 рази – з 32,9 грн до 7,5 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ). Тариф на зберігання зменшився з 46,2 грн до 18 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ).

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що нова угода дозволить забезпечити своп-операції, оскільки містить пункт про можливість зберігання RWE Supply&Trading газу в ПСГ України. «Фізично закачати цей газ в сховища було нескладно, але юридично можливість зберігання необхідно було прописати в новій угоді, що й було зроблено» , - констатував експерт. 

 
Коментарі (0)