ГоловнаНовини ЖКГЖитлоІпотечні ставки наводять страх

Іпотечні ставки наводять страх

Іпотека в Україні нікуди не поділася, стверджують банкіри, однак, головна проблема полягає у високих процентних ставках, які наразі відлякують вже не лише клієнтів.

Ставки по іпотеці відлякують не тільки клієнтів, а й банкірів. Про це заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов, - повідомляє прес-служба асоціації.

«Ставки по іпотеці відлякують не лише клієнтів, які до нас звертаються, вони лякають і банкірів. Мені страшно видавати десятирічний кредит під 20%. Адже кредитоотримувач повинен мати протягом усього цього часу постійний дохід», - зауважує пан Мамедов.

Банкір зазначив, що нормальні іпотечні ставки повинні становити 15-17% і видаватися на короткі терміни.

«Поза всяким сумнівом, ставки необхідно знижувати. Проте виходить замкнуте коло - зниження ставок можливе, якщо в банківській системі буде більше грошей, коли банкіри будуть залучати гроші під 12%, а не під 22%», - вважає  Сергій Мамедов.

Він упевнений, що відсотки визначає сам ринок.

«На початку року ми мали профіцит і бачили, що ставки рухаються вниз. Наш банк вирішив встановити депозитні ставки на 3% нижче ринкових. У результаті за три місяці ми на депозитах втратили 750 млн гривень. Сума величезна. Я міг би зараз встановити за депозитами і 12%, але це призведе до того, що депозитів у мене просто не залишиться. Клієнти підуть в інші банки», - сказав банкір.

 
Коментарі (0)