ГоловнаГоловнеБудівництво«Дешева іпотека» недоступна для українців

«Дешева іпотека» недоступна для українців

Перший місяць реалізації програми кредитування покупки доступного житла, що почалася 16 травня з видачі першого 15-річного іпотечного кредиту під 3%, вже дозволив виявити її основні проблеми.

Учасники програми кредитування визнали, що для її реалізації недостатньо ні ресурсів банків, ні нерухомості.

Перший місяць реалізації програми кредитування покупки доступного житла, що почалася 16 травня з видачі першого 15-річного іпотечного кредиту під 3%, вже дозволив виявити її основні проблеми.

Як пише «Коммерсант-Україна» в матеріалі «У програми доступної іпотеки почалися проблеми», по-перше, скоротилося число тих, кому уряд обіцяє дешеву іпотеку. Якщо в квітні прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв про 35 тис. сімей, які отримають житло, то в травні він знизив планку до 30 тис. До 14 червня видано лише 40 кредитів.

Друга проблема полягає в тому, що кількість заявок від бажаючих отримати дешеву іпотеку вже вдвічі перевищує житловий фонд, запропонований забудовниками. Зараз на 6 177 поданих заявок доводиться тільки 3867 квартир. «Частина з них знаходиться в проблемних об'єктах, які не добудовуються, і є ризик, що вони не будуть введені в експлуатацію. Щотижня кількість квартир збільшується, але без нового будівництва попит задовольнити неможливо», - визнав директор департаменту реалізації держпрограм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Непомнящий.

«Зараз є 1,5 тис. га землі, де можна почати будувати доступне житло». Третьою проблемою виявився низький поріг вартості 1 кв. м житла - від 4 тис. (у регіонах) до 7 тис.грн (у Києві), який можуть запропонувати деякі забудовники», - говорить він.

До того ж, незважаючи на те, що в держбюджеті 2012 року передбачено виділення 1 млрд грн на компенсацію 13% з 16-процентної ставки кредиту, гривневий ресурс для видачі іпотеки банки повинні шукати самі. «Щоб освоїти 1 млрд грн, закладений в бюджеті, необхідно до кінця року видати кредитів на 25 млрд грн», - підрахував директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку Олександр Дубіхвост.

Чиновник НБУ не ризикнув засумніватися в здатності банків знайти і видати таку суму позик, але визнав, що іпотечний портфель всіх українських банків становить зараз 50,9 млн грн. Виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш пояснив, що, виходячи із суми компенсації в 1 млрд грн, до кінця року «необхідно видати іпотечних кредитів на 10 млрд грн».

Однак тільки дві установи – «Ощадбанк» та «Укргазбанк», обидва підконтрольні уряду, - заявили про своє бажання кредитувати покупку доступного житла в національних масштабах. Ще сім банків погодилися на мінімальну участь у програмі лише в окремих регіонах. За даними НБУ, «Ощадбанк» та «Укргазбанк» до початку 2012 року видали кредитів фізичним особам, у тому числі іпотеку, на 7,33 млрд грн. За минулий рік їх роздрібний портфель скоротився на 6,7%. Як в умовах дотримання жорстких стандартів ризик-менеджменту збільшити портфель іпотеки за півроку на 10 млрд грн, банкіри не кажуть. «У нас немає такого довгострокового ресурсу, щоб кредитувати на 15 років, ми свідомо йдемо на такий ризик, - констатує заступник голови правління Укргазбанку Олена Дмитрієва. - Ми компенсуємо це тим, що отримуємо дуже хороших позичальників: лікарів, вчителів, військовослужбовців - вони завжди справно платять за зобов'язаннями».

Не менш важливою проблемою є відсутність гарантій того, що уряд буде з року в рік резервувати в бюджеті необхідні кошти. Пан Матіяш зазначає, що тільки за виданими в поточному році кредитами в найближчі 15 років державі потрібно буде заплатити 15 млрд грн компенсацій.

Якщо ж в 2013 році продовжиться видача нових пільгових кредитів, потрібно відповідне збільшення витрат держбюджету. «З часом ми обов'язково вийдемо на кредитування 100-200 тис. сімей щорічно», - раніше заявляв пан Азаров.

«Для банків це означає ризик отримати в наступному році величезний портфель неплатоспроможних позичальників, які повинні будуть повертати йому гроші не під 3%, а під 16%, тому вони не хочуть брати участь в цьому, - каже Павло Матіяш. - Деякі заявляють, що готові кредитувати точково в окремих регіонах, але швидше за все це означає, що в банку в портфелі є недострой, і він хоче вирішити цю проблему, перевівши його з корпоративного портфеля на роздрібний». За словами заступника голови правління «Ощадбанку» Антона Тютюна, навіть самі клієнти не впевнені, що компенсації держави будуть діяти протягом усього терміну обслуговування кредиту, тому не поспішають звертатися в банки.

 
Коментарі (0)