ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПотужність енергомосту Україна - Словаччина збільшили до 600 Мвт

Потужність енергомосту Україна - Словаччина збільшили до 600 Мвт

Доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та Словаччиною збільшено до 600 МВт

Доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та Словаччиною збільшено до 600 МВт

Доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та Словаччиною збільшено до 600 МВт

НЕК «Укренерго» та словацький системний оператор SEPS домовилися про збільшення розміру доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів (Net Transfer Capacity — NTC) між Україною та Словаччиною з 400 МВт до 600 МВт з 25 листопада 2019 року. Водночас Укренерго веде переговори щодо подальшого збільшення NTC з напрямку Словаччини.

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

Збільшення обсягів NTC вже сьогодні розширює можливості для імпорту електроенергії з Словаччини на територію «острову Бурштинської ТЕС», який працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E. Наявність в цьому регіоні більше одного виробника електроенергії створює умови для підвищення конкуренції в цьому сегменті енергетичного ринку.

В перспективі, після синхронізації з ENTSO-E основної частини об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України, це також розширить можливості для імпорту електроенергії зі Словаччини на територію всієї України.

Розрахунок доступної пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та Словаччиною проводився відповідно до Методики, яка затверджена постановою НКРЕКП №893 від 23.08.2018 року та враховує загальноприйняті положення, що використовуються в країнах ENTSO-E та спрямовані на імплементацію зобов’язань України в межах Енергетичного Співробітництва, зокрема Директиви 2009/72/ЄС.

Протягом перших чотирьох місяців роботи нового ринку електроенергії (липня-жовтня 2019 року) з Словаччини в «острів Бурштинської ТЕС» імпортовано майже 574 млн кВт·год електроенергії, з 1 по 26 листопада за оперативними даними — більше 142 тис. МВт·год.

Водночас сумарний імпорт з Угорщини в липні-жовтні 2019 року становив 191,5 млн кВт·год, з 1 по 26 листопада за оперативними даними — більше 174 тис. МВт·год.

 

 
Коментарі (0)