ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПовне виведення одного блоку АЕС з експлуатації обійдеться в 300 млн доларів

Повне виведення одного блоку АЕС з експлуатації обійдеться в 300 млн доларів

У НАЕК «Енергоатом» підрахували, у скільки обійдеться виведення з експлуатації різних типів енергоблоків

У НАЕК «Енергоатом» підрахували, у скільки обійдеться виведення з експлуатації різних типів енергоблоків. Так, для виведення ВВЕР-440 може знадобитися не менше 300 млн доларів, а ВВЕР-1000 в такій же ситуації показує витрати, що перевищують попередній блок на 100 млн доларів. При цьому весь процес затягується на десятки років.

Перші два блоки на українських АЕС, які слід вивести з експлуатації, знаходяться на Рівненській станції, їх два. Обидва вони одного типу - ВВЕР-440, а це значить, що на всю процедуру потрібно близько 600 млн доларів. Також важливо, що під час проходження всіх етапів виведення енергоблоку компанія (АЕС) повинна заробляти кошти для того, щоб оплачувати поточні витрати.

У НАЕК ще на самому початку літа поточного року розповіли, що оптимальним є метод відкладеного демонтажу. Він має на увазі період в 52 роки, який розкладений на певні етапи. Переваги методу в тому, що мінімізується радіаційне навантаження на персонал станції, а також є можливість накопичувати кошти для процедури.

Методом відкладеного демонтажу називають тривалу витримку енергоблоку протягом певного часу після того, як з нього вивезено ядерне паливо.

Раніше повідомлялося про те, що сховище для ядерних відходів буде готове вже до кінця року. Така заява була зроблена керівництвом «Енергоатому».

 

 
Коментарі (0)