ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПовоєнне відновлення промисловості з одночасним скороченням викидів - найближча перспектива України

Повоєнне відновлення промисловості з одночасним скороченням викидів - найближча перспектива України

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”
Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”. “За” віддали свій голос 301 народний депутат, про це повідомила пресслужба ВР. 
 
Законопроект дозволить імплементувати європейську Директиву 2010/75/ЄС та, нарешті, розпочати довгоочікувану реформу зменшення та контролю промислового забруднення в Україні. Фактично буде запущено процеси екомодернізації та повоєнного відновлення промисловості з використанням найкращих доступних технологій та методів управління, які діють у Європі.
 
За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України  Руслана Стрільця, запуск реформи дозволить значно скоротити:
  • відстань між Україною та ЄС на євроінтеграційному шляху; 
  • промислові викиди при зростанні економічних показників;
  • ризики для підприємств втратити конкурентоздатність на європейських ринках. Адже механізм вуглецевого коригування на кордоні (CBAM)  також стосуватиметься українського промислового сектору;
  • ризики не знайти фінансових ресурсів на відновлення. Бо однією з ключових умов, за якої міжнародні партнери готові інвестувати наші проекти, є досягнення європейських екологічних стандартів, найкращих доступних технологій та методів управління.
Серед ключових положень законопроекту: 
  • встановлення єдиних з ЄС правил регулювання промислового забруднення;
  • спрощення дозвільної процедури та запровадження комплексного підходу: замість трьох застарілих дозволів (на управління відходами, спеціальне водокористування, викиди в атмосферне повітря) підприємства отримуватимуть один сучасний інтегрований довкільний дозвіл. Такий дозвіл видаватиметься на кожну промислову установку окремо;
  • запровадження електронної дозвільної системи: для видачі інтегрованих довкільних дозволів, доступу громадськості до екологічних даних та забезпечення держави комплексною інформацією про промислові викиди.
 
Для переходу на нові технології промисловість матиме майже 12 років: 4 роки на введення в дію висновків Найкращих доступних технологій та методів управління та ще 7 років можливості відступу для досягнення стандартів ЄС.  
 
Коментарі (0)