ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПрацюючих пенсіонерів звільнили від сплати ЄСВ

Працюючих пенсіонерів звільнили від сплати ЄСВ

Пенсіонери, які працюють самі на себе, повністю звільнені від сплати ЄСВ. Заборонено і подвійне нарахування соцвнеску на ФОП

Пенсіонери, які працюють самі на себе, повністю звільнені від сплати ЄСВ. Заборонено і подвійне нарахування соцвнеску на ФОП. Такі норми вводить закон №2166, підписаний президентом. Однак експерти підкреслюють, що з-під дії закону випали працюють на підприємствах пенсіонери, хоча подібна міра в їх адресу дозволила б людям старше 65 років стати конкурентніші на ринку праці і заповнити нестачу робочих рук.

1 червня президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради підписаний законопроект №2166 "Про внесення змін до закону України" Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування "щодо усунення дискримінації по колу платників". Після публікації в офіційному виданні вступлять в силу наступні зміни:

забороняється подвійне оподаткування громадян ЄСВ;

звільняються від сплати ЄСВ самозайняті люди пенсійного віку;

"Сплячі" ФОПи, які знаходяться в стадії закриття, звільняються від сплати штрафів за несплату або прострочення ЄСВ.

Двічі ЄСВ платять ті українці, які є фізособою-підприємцем та одночасно заробляють собі на життя найманими працівниками на будь-якому підприємстві. З огляду на, що за працівника єдиний соціальний внесок сплачує роботодавець, а ФОП як роботодавець нараховує ЄСВ сам собі, то за одну людину в даному випадку ЄСВ сплачується двічі.

Закон дозволяє таким ФОПам-сумісникам не платити єдиний соціальний внесок. Логіка законодавців полягає в тому, що практика подвійного нарахування ЄСВ в принципі суперечить законодавству, тому її і ліквідують.

Закон звільняє також від зобов'язання сплачувати єдиний соціальний внесок пенсіонерів, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Пенсіонери як суб'єкти підприємницької діяльності взагалі звільнені законодавством від сплати такого внеску, але самозайняті особи, які працюють як ФОПи нема на єдиному податку, а на загальних підставах, таких пільг не мають. Це, як правило, нотаріуси, адвокати і т.д.

Тепер же закон виправляє цю дискримінацію і дозволяє всім категоріям пенсіонерів, які працюють самі на себе, не платити єдиний соціальний внесок. "Вони не те що б звільнені, а можуть добровільно здійснювати оплати ЄСВ", - уточнює Гетманцев.

Закон, однак, хоча і ліквідує дискримінацію між різними категоріями платників податків, але зберігає дискримінацію між самими працюючими пенсіонерами. Так, якщо пенсіонери-підприємці звільнені від сплати ЄСВ, то за тих, хто продовжують працювати найманими працівниками, соцвнесок продовжує нараховуватися.

"Найманих працівників це ніяк взагалі не стосується. Це інша система: найманий працівник отримує зарплату, він повинен з неї платити ЄСВ, і йому провадиться перерахунок пенсії, навіть якщо це пенсіонер. Там зовсім інші правила діють. Ми не чіпали найманих працівників, якщо вони НЕ ФОПи ", - пояснив Гетманцев.

Втім, ймовірно, в такої дискримінації винні не законодавці, а сама специфіка вітчизняного оподаткування. Якщо в інших країнах ЄСВ платить працівник зі своєї зарплати, то в Україні соцвнесок сплачує роботодавець зі свого фонду, але в розрахунку 22% від зарплати працівника. Такий податковий казус дозволяє не скасовувати ЄСВ з найманих працівників, адже платить все одно роботодавець, а для самого працюючого пенсіонера різниці немає.

Однак за словами економічного експерта Юрія Гаврилечко, скасування обов'язкового ЄСВ для всіх пенсіонерів збільшила б для громадян старше 60 років шанси влаштуватися на роботу, адже роботодавець зі спокійною душею брав би найманих працівників, за яких не потрібно було б платити податки, а тільки виплачувати заробітну плату . Крім того, такі громадяни на відміну від молоді не налаштовані їхати за кордон.

 

 
Коментарі (0)