ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрацівники ЖКГ зможуть проникати в квартири мешканців без їх згоди

Працівники ЖКГ зможуть проникати в квартири мешканців без їх згоди

Прийнятий верховної Радою Закон про ЖКП встановлює право для працівників комунальних служб: несанкціоновано отримувати доступ до житла та іншої нерухомості українців з метою обмеження або припинення надання послуги

Прийнятий верховної Радою Закон про ЖКП встановлює право для працівників комунальних служб: несанкціоновано отримувати доступ до житла та іншої нерухомості українців з метою обмеження або припинення надання послуги.

Йдеться про новий закон, прийнятий днями Верховною законодавчим органом країни. Пояснення до договору вказує, що «доступ» представника компанії, що надає комунальні послуги користувачу, може відбуватися без згоди користувача в разі, якщо той відмовляється допустити виконавця в належне йому житло. Новий документ вже викликав суспільний резонанс і привернув увагу юристів, серед яких багато хто вважає такий закон таким, що суперечить конституції України.

Зокрема, вони стверджують, що несанкціонований доступ до житла та інших видів приватної власності для обмеження або припинення надання комунальної послуги без згоди власника або користувача суперечить статті 30 Конституції України (про недоторканність житла). В рамках Конституції, проникнення у володіння осіб, проведення в них огляду чи обшуку допускаються не інакше як після мотивованого рішення суду. Тільки невідкладні випадки (порятунок життя людей, переслідування підозрюваних в скоєнні злочину осіб) також допускають таке проникнення. В інших випадках силове проникнення - незаконно.

Також представники Асоціації правників України вважають, що положення нового закону також не узгоджується з 233 статтею КК України (проникнення до житла можливо тільки за добровільною згодою особи-власника). По-третє, прийнятий закон не вирішує питання впорядкування механізмів оплати за спожиті послуги. Зокрема, виконавець ігнорує надані йому споживачем дані по лічильникам про обсяги спожитої послуги. За нових умов навіть сумлінні платники потрапляють в зону ризику (припинення послуги), що неприпустимо. 

 
Коментарі (0)