ГоловнаПослугиБудівництвоВідсотки по «енергоефективних» кредитах «повісять» на місцеву владу

Відсотки по «енергоефективних» кредитах «повісять» на місцеву владу

Держенергоефективності закликає владу «на місцях» приєднуватись до держпрограми з енергоефективності. У відомстві зазначають, що на умовах співфінансування, кількість учасників «енергоефективної» програми значно зросте.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження ініціює залучення органів місцевого самоврядування до державної програми з енергоефективності. У відомстві вважають, що завдяки співфінансуванню з місцевих бюджетів збільшить кількість учасників. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, передає прес-служба відомства.

«Сьогодні ми закликаємо усі регіони країни долучитися до ініціатив Уряду у сфері енергозбереження та розробити регіональні і місцеві програми з енергоефективності. Адже залучення місцевих та регіональних бюджетів до співфінансування заходів з енергоефективності в кілька разів збільшує кількість учасників програми», - зазначив пан Савчук.

Чиновник навів приклад Львівської області, де сума кредитів на енергоефективні заходи перевищує середні показники по регіонах в кілька разів.

«За період дії нашої програми, станом на 3 серпня, у Львівській області видано кредитів на «негазові» котли та енергоефективні матеріали на суму близько 40 млн. грн. Це в 4 рази більше за середній показник  обсягу виданих кредитів у регіонах. Причина полягає у тому, що у Львівській області, окрім державної, діє регіональна програма, відповідно до якої з обласного бюджету здійснюється відшкодування 15%/20% річних за кредитами на утеплення», - заявив очільник Держенергоефктивності.

Також пан Савчук зауважив, що мери міст зацікавлені в реалізації таких програм. Наразі підписано вже 21 Меморандум про намір місцевої влади відшкодовувати частину відсоткової ставки за кредитами на утеплення житла для населення.

«Темпи реалізації програми вражають. Зокрема, у травні видано кредитів на «негазові» котли та енергоефективні матеріали на суму 20 млн. грн., у червні – вже на 60 млн. грн., у липні – на 120 млн. грн» - зазначив він.

Популярність програми з енергоефективності Сергій Савчук пояснює вигідними умовами кредитування: «Середній дохід позичальника від 3 до 3,5 тисяч грн., а місячний платіж за кредитом складає 500 грн. Тому ми впевнено можемо стверджувати, що наша програма загальнонаціональна і до участі у ній залучаються широкі верстви населення, у тому числі малозабезпечені мешканці».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Європейський Союз виділив 120 тисяч євро на підготовку фахівців із енергосервісних контрактів в Україні. Стартував проект «EnPC-INTRANS», який спрямований на розвиток потенціалу виконання енергосервісних контрактів на муніципальному рівні.

 
Коментарі (0)