ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВПрезидент підписав закон про заборону продажу пластикових пакетів

Президент підписав закон про заборону продажу пластикових пакетів

На сьогодні розроблено сучасний законопроект про управління відходами, який запровадить запобігання їх утворення, повторне використання, переробку відходів на вторинну сировину та грамотну утилізацію
Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Екологія” підписав закон про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні, про це повідомила пресслужба Офісу президента.
 
Президент заявив, що дуже важливий напрямок екологічної політики — це управління відходами. У той час, коли чимало країн вже переробляють 99% відходів, в Україні на вторинну переробку потрапляє тільки 6%.
 
На сьогодні розроблено сучасний законопроект про управління відходами, який запровадить запобігання їх утворення, повторне використання, переробку відходів на вторинну сировину та грамотну утилізацію, зазначив Глава держави.
 
Також він нагадав, що нещодавно Верховною Радою ухвалено закон про заборону використання пластикових пакетів.
 
“Закінчу мовою чітких цифр: 500 — стільки пакетів за рік використовує кожен українець. 20 хвилин — саме стільки в середньому ми користуємось таким пакетиком. Більше 100 років — саме стільки такий пакет розкладається. І декілька секунд — саме стільки потрібно, щоб підписати цей закон. Я з радістю хочу це зробити, підписуючи і закон, і указ про нашу майбутню зелену країну”, — заявив Володимир Зеленський.
 
Нагадаємо, Верховна Рада 1 червня ухвалила проект закону № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Відповідне рішення підтримало 297 народних депутатів.
 
Починаючи з 2022 року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування (за винятком певних випадків), а з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.
 
Як виняток їх будуть використовувати тільки для упаковки риби, м'яса, сипучих продуктів, або ж льоду.
 
Не заборонені будуть й щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

В якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, зазвичай, виготовляють з крохмалю або ж целюлози. Але зараз ціна таких пакетів вища за вартість класичних, до яких усі звикли. 

 
Коментарі (0)