ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент узаконив монопольне RABство

Президент узаконив монопольне RABство

В Україні діяльність суб'єктів природних монополій, у тому числі, постачальників та виробників комунальних послуг, буде регулюватися по вже відомому в Росії та за кордоном методу RAB

Президент Віктор Янукович підписав закон № 4998-VI, яким пропонується ввести стимулююче регулювання тарифів на послуги природних монополістів. Зокрема, така методика державного регулювання передбачена прийнятим парламентом 21 червня законопроектом № 10338, яким вносяться зміни в закон «Про природні монополії». Згідно з новим законом, в Україні діяльність суб'єктів природних монополій, у тому числі, постачальників і виробників комунальних послуг, буде регулюватися по вже відомому в Росії та за кордоном методу RAB (Regulatory Asset Base) або так званому методу стимулюючого регулювання.

Це система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розширення та модернізацію інфраструктури, в нашому випадку, електро-, водо-і тепло-мережних компаній, яка повинна прийти на зміну вже застарілому методу «витрати плюс рентабельність». При такому регулюванні джерелом коштів може виступити не тільки власник мереж, але і будь-який інвестор, який зацікавлений у розвитку даної галузі.

Основою для розрахунку за методом RAB служить інвестований капітал. Відповідно до закону, він буде складатися з двох частин: 1. регуляторна база капіталу - вартість активів монополіста на момент введення RAB, яка за ідеєю повинна розраховуватися незалежним аудитором. Тим не менш, поки в документі вказана лише необхідність проведення оцінки основних фондів компаній. 2. Новий інвестований капітал - вартість інвестиційної програми, яка здійснюється власником (програма узгоджується з регулятором - Нацкомуслуг або НКРЕ). 

 
Коментарі (0)