ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійПрезидентські резиденції можуть стати національними парками

Президентські резиденції можуть стати національними парками

Екологи закликають новий склад Кабміну надати статусу національних природних парків усім територіям президентських резиденцій Віктора Януковича та відвернути занепад заповідної справи.

Природоохоронці закликають майбутній уряд вжити невідкладних заходів щодо створення національних парків, які блокувалися попередньою владою і призвели до занепаду заповідної справи. Про це зазначається у повідомленні Національного екологічного центру України.

Насамперед, екологи просять надати статусу національних природних парків територіям президентських резиденцій «Залісся», «Білоозерський» та «Синьогора», кожна з яких займає кілька тисяч гектарів заповідного лісу, проте досі залишається закритою для доступу простих громадян.

Окрім того, статус національного парку пропонується присвоїти «Дніпровсько-Тетерівському державному лісомисливському господарству (Сухолуччя), яке використовувалося екс-Президентом Віктором Януковичев як мисливські угіддя, та повернути відповідний статус «Сіверсько-Донецькому».

«Згідно з указами Президента України від 11 грудня 2009 року президентські резиденції «Залісся», «Білоозерський» та «Синьогора» у 6-місячний термін мали бути реорганізовані у НПП, але цього так і не сталося. Натомість на їхній території коштом платників податків розбудовували маєтки. «Дніпровсько-Тетерівське» державне лісомисливське господарство також мало стати НПП. Міністерство екології та природних ресурсів України у 2010 році зібрало всі необхідні для цього документи, окрім згоди директора цього господарства, що зупинило процес. Крім того, за каденції екс-Президента відбулося також безпрецедентне скасування статусу НПП – «Сіверсько-Донецького» на Луганщині» - пояснили у НЕЦУ.

Також у природоохоронному відомстві зазначають, що за роки президентства Віктора Януковича нові національні парки не створювалися, а ті, що були створені раніше, майже не підтримувалися державою.

«За останні три роки Мінприроди підготувало юрдичну основу для створення 11 заказників та 5 пам’яток природи загальнодержавного значення. Відповідні проекти указів Президента узгодили із центральними органами виконавчої влади та організаціями, схвалили на засіданнях Кабінету Міністрів та подали на розгляд Адміністрації Президента. Голова держави так і не підписав ці документи. Серед проектів указів Президента, які давно у черзі на затвердження, – 8 нових Указів про створення заказників та національних парків, серед яких і скандальний «Біличанський ліс» у Києві» - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, вчора на розгляд Майдану було запропоновано склад нового уряду. Українці покладають на новий склад Кабміну великі надії, зокрема, що їм вдасться розвити ті галузі, які блокувалися попередньою владою.

 
Коментарі (0)