ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГФінаудитори перевірять «дорожні» борги

Фінаудитори перевірять «дорожні» борги

Фінансові аудитори проведуть перевірку кредитних заборгованостей «Укравтодору». На думку експертів, це сприятиме викриттю винних у сумнівних позиках.

Вся кредитна заборгованість Державного агентства автомобільних доріг України буде перевірена, у тому числі фінансовими аудиторами. Таку заяву зробив Голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Малін.

За його словами, наразі кредитний портфель «Укравтодору» становить близько 40 млрд грн і щодня його обсяги зростають. Основна його частина (майже 37 млрд грн) складається з декількох видів боргових зобов’язань: перед міжнародними фінансовими організаціями, які залучені на вигідних багаторічних умовах; кредити іноземних банків під прийнятні щорічні відсотки, які дорівнюють середній ставці комерційних банківських кредитів у валюті; запозичення на внутрішньому фінансовому ринку шляхом розміщення цінних паперів.

Найпроблемніші з них, наголошує Олександр Малін, - запозичення на внутрішньому фінансовому ринку шляхом розміщення цінних паперів, одна частина яких – під 8-9,5%, а інша – під 15-16,3% річних у гривні, і це у той час, як рівень відсоткової ставки для позик під державні гарантії не перевищує 10%.

«І якщо перші, а саме – зобов’язання за кредитами та контрактами МФО будуть виконані у встановлені строки та у повному обсязі, запозичення на внутрішньому фінансовому ринку підлягатимуть перевірці та реструктуризації», – зазначив голова «Укравтодору».

Читайте також: «Укравтодор» відтягне сплату заборгованості

Він додав, що низкою експертів з двох провідних іноземних компаній, які спеціалізуються на фінансових перевірках і розслідуваннях, вже розпочато аудит сумнівних позик.

«Результати фінансового аудиту яскраво продемонструють хто мав зиск з непомірно високих відсотків на етапі залучення коштів, а тому з відповідними коментарями «Укравтодору» будуть направлені до правоохоронних органів», – наголосив Олександр Малін.

Не менш проблемною він також назвав заборгованість «Укравтодору» перед підрядними організаціями за роботи виконані у минулі роки.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, «Укравтодор» розглядає можливість погашення заборгованості перед підрядниками за допомогою векселів, які буде викуповувати державний «Ощадбанк».

 
Коментарі (0)