ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПрихід приватного капіталу в ЖКГ накрутить тарифи – опитування

Прихід приватного капіталу в ЖКГ накрутить тарифи – опитування

44% респондентів висловили думку, що це вплине на ріст і без того чималих тарифів. Дещо менша кількість читачів (31%) згодні на прихід приватного капіталу в ЖКГ тільки за умови, якщо інвестор працюватиме на підвищення якості послуг, а не власного прибутку

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, станом на березень 2012 року в Україні 39 об'єктів ЖКГ були передані приватним компаніям на умовах оренди, концесії або договорів про спільну діяльність. З них у сфері водопостачання переважають концесійні договори – 14 об'єктів, і тільки 4 – в оренді, а на підприємствах теплової енергетики більш популярна оренда – 11 об'єктів, а в концесію передано лише два.

При цьому в кінці травня народні депутати відхилили законопроект № 10228 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державно-приватного партнерства)», відправивши його авторам на доопрацювання. Варто відзначити, що серед норм законопроекту були і прогресивні – виключення норми про обов'язкову передачу приватному партнеру частини ризиків у процесі здійснення ДПП, спрощення процедури надання земельної ділянки приватному партнеру для здійснення діяльності в рамках партнерства, спрощення процедури конкурсу на здійснення ДПП, збільшення обсягу гарантійних зобов'язань держави перед приватним партнером.

ІА «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів, чи вважають вони необхідним залучення приватного капіталу в розвиток житлово-комунального господарства. Відповідаючи на це питання, 44% респондентів висловили думку, що це вплине на ріст і без того чималих тарифів. Дещо менша кількість читачів (31%) згодні на прихід приватного капіталу в ЖКГ тільки за умови, якщо інвестор працюватиме на підвищення якості послуг, а не власного прибутку. Ще менше серед опитаних (14%) вважають, що ДПП дозволить комунальним підприємствам модернізуватися і поліпшити якість послуг, і лише 11% впевнені, що дії приватного інвестора повинні залишитися під контролем держави – лише так можна домогтися реального поліпшення справ у сфері ЖКГ.

 
Коментарі (0)