ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоПриречені бути споживачами

Приречені бути споживачами

Тепловики виставляють рахунки на оплату тепла власникам офісних приміщень або компаніям, які орендують квадратні метри у багатоповерхівках. Чи має платити споживач, якщо його теплове устаткування не під’єднане до централізованої системи опалення?
Поширеною є практика, коли теплокомуненерго виставляють рахунки на оплату спожитої теплової енергії власникам офісних приміщень або компаніям, які орендують квадратні метри у багатоквартирних будинках.
 
Підставою для такої оплати вищезазначені теплокомуненерго зазвичай вказують на те, що:
  • приміщення (офісне або підвальне) знаходиться у будинку зі спільною системою опалення;
  • факт одержання нежитловим приміщенням теплової енергії підтверджується рішенням місцевої ради про початок опалювального періоду та про його завершення;
  • договір купівлі-продажу теплової енергії споживач залишив без розгляду;
  • в актах обстеження підвальних приміщень контролерами записано, що система опалення є двотрубною з нижнім розведенням;
  • під час додаткових обстежень виявлено, що реконструкція системи опалення не проводилася;
  • підвал у будинку є з окремим входом, у приміщенні наявний тамбур, воно опалюється будинковими трубопроводами;
  • при подачі теплової енергії у опалювальний період обігрівається нежитлове приміщення власника або орендаря.
Аргументи власників бізнесу здебільшого залишаються незмінними впродовж всього судового процесу, адже:
  • система опалення у приміщенні взагалі відсутня;
  • також відсутні у приміщенні прилади обліку і вимірювання температури;
  • немає у приміщенні точки врізки, теплове навантаження не спостерігається, оскільки труби ізольовані;
  • температура теплоносія у трубопроводі відсутня;
  • теплові установки не підключені до централізованої системи опалення.
Слід зазначити, що суди оминають проблеми наявності або відсутності «встановленого статусу споживача через відсутню у приміщенні врізки до системи», а навпаки, більше уваги зосереджують на дослідженні обставин постачання теплової енергії, обсягу спожитого теплового навантаження та суми, яка пред’явлена у рахунку до оплати.
 
Не завжди суди при ухваленні рішення керуються висновком Верховного Суду про те, що за відсутності договору на теплопостачання споживач теплової енергії є «споживачем послуги» у юридичному значенні цього слова.
 
Зрозуміло, що з вищеописаної проблеми у задоволенні позову суди відмовлять теплокомуненерго, однак істинною причиною даного факту буде недоведеність ним суми, яка зазначена до стягнення у рахунку, оскільки без обладнаного теплового лічильника у приміщенні правильно розрахувати спожиту теплову енергію неможливо.
 
У таких випадках теплокомуненерго нічого не залишається як обчислювати заборгованість за показниками будинкового лічильника у поєднанні з пропорцією теплового навантаження, беручи за основу норму споживання та загальну площу приміщення.
 
Чи має платити споживач, якщо його теплове устаткування не під’єднане до централізованої системи опалення?
 
Найбільш зрозумілою і переконливою відповіддю з порушеного питання надано колегією Центрального апеляційного господарського суду у справі № 908/1381/19 від 13.03.2020.
 
На думку суддів, внутрішньобудинкова система опалення проектується таким чином, щоб забезпечити нормативну температуру повітря у всіх приміщеннях будинку.

Згідно з пунктом 6.3.4. ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування» опалення слід проектувати з урахуванням теплового балансу між тепловтратами та теплонадходженнями, у тому числі теплоти, що регулярно надходить у приміщення від трубопроводів.

Теплова енергія подається в житловий будинок через приєднану мережу і розподіляється по всьому будинку по внутрішньобудинковій системі теплопостачання, що складається із стояків, нагрівальних елементів, а також іншого обладнання розташованого на цих мережах.

При цьому, відсутність радіаторів не означає відсутність споживання послуг з централізованого опалення, оскільки наявність стояків свідчить про надходження тепла в приміщення.
 

Коновал В'ячеслав, спеціально для "України Комунальної". 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
26 Лютого 2021 p. 02:18
Євро-реконструкція, відключайте вже опалення, на вулиці +15 градусів. Батареї треба було гріти раніше, коли був мороз, а не тепер. Немає у споживачів зайвих грошей платити за опалення, яке вже не потрібне.
Коля Пухов
26 Лютого 2021 p. 02:38
Бо зараз так: коли споживач взимку скаржиться до ЖЕКу на прохолодну батарею у кімнаті, то жеківці приходять і вимірюють температуру повітря (!) у кімнаті, а не температуру батареї. Це очевидне з підміною шахрайство, адже споживач скаржився не на температуру повітря, яку, можливо, підвищує електрообігрівачем, а на температуру батареї. Але жеківці не можуть прохолодну батарею зробити гарячішою, і також не можуть зменшити плату за опалення, тому вдаються до такої підміни.
Коля Пухов
28 Лютого 2021 p. 06:44
І так жовтень і половину листопада даремно гріли батареї - тоді на вулиці була температура +20 вдень, і трохи нижча вночі. Цим євро-реконструкціям вигідно гріти батареї саме тоді, коли на вулиці тепло. Адже плату за опалення все одно віддай, і ніхто не питає потрібне воно тобі чи не потрібне.