ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВПриватний сектор Черкас позбувся сміттєвих проблем

Приватний сектор Черкас позбувся сміттєвих проблем

Індивідуальні сміттєві контейнери у приватному секторі Черкас не лише вирішили проблему збору сміття, але й позбавили місто від стихійних звалищ. Однак для того щоб повністю «закрити» цю проблему у приватних домоволодіннях - потрібно ще 3 тис. контейнерів

Організація збору сміття у черкаських приватних домоволодіннях скоротила кількість стихійних сміттєзвалищ. До початку червня міська влада хоче забезпечити кожне приватне помешкання індивідуальним сміттєвим контейнером. У планах – запровадження роздільного збирання побутових відходів, інформує «Радіо Свобода».

Із появою індивідуальних контейнерів, сміття перестали вивозити у ліс чи залишати його деінде, констатує директор департаменту муніципальної інспекції Черкаського міськвиконкому Ольга Швець. «Буквально через півмісяця-місяць, після того як запровадили систему збору твердих побутових відходів у контейнери, у приватному секторі значно зменшилися обсяги несанкціонованих стихійних звалищ на перехрестях, на газонах. Ось уже другий рік ми з цим практично не маємо проблем», – зазначила вона.
 
На сьогодні у Черкасах 11 тис. приватних домоволодінь уже отримали індивідуальні сміттєві контейнери. Ще 3 тис. влада обіцяє роздати до початку червня. Усі баки мають унікальні номери та логотип мерії міста.

Утім, чи не єдиним недоліком індивідуальних контейнерів мешканці приватних будинків називають неможливість роздільного збору сміття. Нині усі відходи вони складують в один контейнер. Міська влада теж визнає, що така проблема у Черкасах існує. Причому не лише у мешканців приватних домоволодінь, а й у власників квартир у багатоповерхівках.

Нині на сміттєвих майданчиках біля житлових будинків стоять контейнери для збору твердих побутових відходів та решіткові баки для збору пластикових пляшок. Іноді розміщені ще й баки для збору скла. А от ємностей для старого паперу немає, натомість усю макулатуру містяни можуть здати у два-три приймальні пункти у місті. Як і використані батарейки та люмінесцентні лампи, хоча минулого року міська влада організувала пересувний пункт зі збору небезпечних відходів.

«Роздільний збір у Черкасах є, але недостатній. Зараз ми шукаємо можливість поставити сортувальну лінію, тому що збирають дві різні організації й до того ж не системно. Все одно люди все не сортують, а змішують», – зазначив директор КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Варденський.
 
Цього року міська влада планує встановити два контейнерні майданчики для роздільного збору сміття на території міських лікарень. Вони міститимуть по три контейнери, для роздільного збору сміття. Мешканцям приватного сектора теж обіцяють придбати ще по одному контейнеру. Однак вже не цього року: у Програмі соціально-економічного розвитку міста кошти передбачені лише на закупівлю 3 тис. контейнерів, яких нині не вистачає, щоб повністю «закрити» потребу приватного сектору.

 
Коментарі (0)