ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2024-2025Проходження опалювального сезону супроводжують проблеми – опитування

Проходження опалювального сезону супроводжують проблеми – опитування

Чиновники «вихваляються» проходженням першої зими без російського газу та майже 100-відсотковим підключенням до опалення житлового фонду. Проте громадяни, все ж відзначають промахи у проходженні опалювального сезону та наголошують на проблемах з опаленням

Опалювальний сезон для України останні кілька років обертається стресом. То не вистачає вугілля на складах ТЕС, то зависока ціна на газ. Втім, цьогоріч, за повідомленнями влади, осінньо-зимовий період Україна проходить майже без проблем.

Зокрема, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ в середині минулого місяці заявила, що в країні до опалення підключені майже всі будинки - 99,94% житлових будинків.

Поміж тим, можновладці не забувають нагадувати, що це перша зима, коли Україна не використовує природній газ з Росії. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Уперше за всю історію України ми пройдемо зиму без російського газу», - підкреслив він.

Однак, органи центральної влади зняли з себе відповідальність за проходження опалювального сезону в Україні. Натомість, переклали обов’язки із забезпечення нормального проходження осінньо-зимового періоду на місцеву владу, а саме на голів обласних державних адміністрацій. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Так, Міністр підкреслив, що якість послуг та справедлива ціна на ці послуги повинна бути забезпечена безумовно.

«Ви відповідаєте за якість і кількість тих рахунків, які сьогодні виставляються нашим споживачам», - наголосив урядовець, звертаючись до губернаторів.

Читайте також: «Комуналка» «з’їдає» половину бюджету українських родин – опитування

Експерти не поділяють такого оптимізму влади та заявляють, що опалювальний сезон в Україні проходить з мінімальним комфортом. Такої думки дотримується експерт з енергетичних питань, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Якщо підрахувати, скільки саме газу та вугілля потрібно для нормального проходження опалювального сезону (нормальне проходження опалювального сезону – ті параметри, які вважалися такими за радянських часів), Україні не вистачає близько 7 млрд куб. м газу та 7 млн т вугілля», - сказав він.

Окрім того, за повідомленням «Дніпропетровськгазу», наразі без газу у Магдалинівському районі Дніпропетровської області перебувають 4 населених пункти - с. Гупалівка, с. Дмухайлівка, с. Чернетчина, с. Мусієнкове. Причинами цього є є призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами Державною Службою Геології та Надр України, як наслідок було зупинено видобуток газу по Юр’ївському родовищу та поставка газу з ГРС Юр’ївка в мережі Магдалинівського газового управління.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила запитати у своїх читачів: «Як проходить опалювальний сезон у їхньому населеному пункті?».

Відповідне опитування проводилось на електронних шпальтах «У.К.» з 8 по 15 лютого.

І ось які результати ми отримали:

36% респондентів заявили, що батареї ледь теплі, проте рахунки приходять величезні;

4% опитаних повідомили про гарячі батареї вдень та холодні ввечері;

1% повідомили про те, що опалення досі відсутнє;

32% відзначило, що опалювальний сезон проходить без перебоїв, а батареї гарячі;

і 26% респондентів заявило, що у них автономне опалення.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 20:41
На кожній квитації знизу жирним шрифтом надруковано: "Всі дані правої і лівої частин рахунку повинні збігатися". Водночас, "Київгаз" та "Євро-реконструкція" вже котрий місяць не дотримуються цього правила, тобто, зазначають дані лише у лівій частині рахунку, а права частина рахунку залишається порожньою. Робиться це, очевидно, навмисно з метою подальших шахрайств та зловживань, оскільки, дивлячись на праву частину рахунку, не зрозуміло, чому споживач заплатив ту чи іншу суму.
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 20:45
"Чиновники «вихваляються» проходженням першої зими без російського газу ...", а начальники ЖЕКів пишаються, пройшли зиму без підключення опалення у під"їздах...