ГоловнаКоментаріГазопостачанняІ.Прокопів:«Виділення ГТС з управління «Нафтогазу» можна було б пришвидшити, якби не створювали нового оператора, а передали до Мінтопенерго»

І.Прокопів:«Виділення ГТС з управління «Нафтогазу» можна було б пришвидшити, якби не створювали нового оператора, а передали до Мінтопенерго»

В «Укртрансгазі» прокоментували створення нового оператора ГТС і зазначили, що поки заплановане реформування в частині розділення повноважень «Нафтогазу» йде плановими темпами
В “Укртрансгазі” прокоментували створення КМУ нового оператора ГТС і зазначили, що поки заплановане реформування в частині розділення повноважень “Нафтогазу” йде плановими темпами. Про це УНН розповів президент ПАТ “Укртрансгаз" Ігор Прокопів.
 
“Поки що, насправді, все йде добре. І те, що надалі буде відбуватися — буде потім бачити, а поки що, ми утворили фірму (ПАТ “Магістральні газопроводи України”, — ред.). Далі, потрібно прописувати механізм: хто буде начальник, яке майно буде передавати, і це напевно найголовніше, бо там є питання майна, яке необхідне для забезпечення роботи, а воно є різне. Є державне майно, яке не проблема передати. А є майно власне “Укртрансгазу”, яке закуплене за власні прибутки, — але це вже майно акціонерного товариства. Тобто є над чим працювати і це тільки початок, процес поки що “сирий”, — сказав він.
 
За його словами, заплановано, що передача функцій управлення ГТС від “Нафтогазу” до нового оператора розпочнеться після завершення Стокгольмського арбітражі. І пришвидшити цей процес поки немає можливості.
 
При цьому, “стокгольмський спір” між “Нафтогазом” і “Газпромом” орієнтовно має завершитися у першій половині 2017 року.
 
“Терміни по Стокгольму наступні: це перший — другий квартал 2017 року, тому, насправді це не так уже й далеко, тому що там уже слухання пройшли”, — уточнив він.
 
При цьому, І. Прокопів зазначив, що процес виділення ГТС з управління “Нафтогазу” можна було б пришвидшити, якби пішли шляхом, наприклад, не утворення нового оператора, а передачі управління “Укртрансгазу” до міністерства енергетики.
 
Нагадаємо, нещодавно, на виконання вимог ЄС, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України забрало у НАК “Нафтогаз” всі функції з управління “Укртрансгазом” і газотранспортною системою, внісши відповідні зміни до статуту компанії.
 
Майже одразу ЄБРР, який кредитує НАК “Нафтогаз”, попросив ці зімни скасувати, хоча вони і відповідали вимогам Третього енергетичного пакету.

Більше того, за оцінками деяких експертів, “Нафтогаз” всіляко намагається зберегти контроль над компанією. І про це зокрема свідчить спроба підпорядкування “Укртрансгазу” наглядовій раді “Нафтогазу”. 

 
Коментарі (0)