ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВПрокуратура вимагає повернення коштів за реконструкцію полігону ТБО на Київщині

Прокуратура вимагає повернення коштів за реконструкцію полігону ТБО на Київщині

За версією правоохоронців, оператор полігону «Київспецтранс» не мав підписувати угоду, тому що переможець торгів порушив законодавство

 

За версією правоохоронців, оператор полігону «Київспецтранс» не мав підписувати угоду, тому що переможець торгів порушив законодавство.

Прокуратура через суд вимагає повернення в бюджет понад 225 млн грн, виділених на реконструкцію полігону в селі Підгірці на Київщині. Виявилося, що приватне акціонерне товариство «Київспецтранс», яке є оператором полігону, уклало угоду з компанією, яку АМКУ внесла до «чорного списку». 

За версією правоохоронців, «Київспецтранс» мав обрати іншу компанію, до якої немає питань. 

«Підприємство взяло участь в тендерних закупівлях та за результатами торгів з ним укладено договір на реконструкцію полігону вартістю понад 225 млн грн», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Київська міська прокуратура звернулась до Господарського суду Києва, щоб визнати недійсними угоди з компанією-порушницею та повернути понад 225 млн грн.

В листопаді 2020 року «Київспецтранс» за результатами тендеру підписав договір з компанією «ХОЗХІМСЕРВІС». За реконструкцію та технічне переоснащення полігону № 5 в Підгірцях цій фірмі мали заплатити 353,3 млн грн. Ймовірно, що до цього договору у прокуратури є питання. 

В липні 2023 року угоду розірвали достроково та заплатили «ХОЗХІМСЕРВІС» 167 млн 987 тис. 049,78 грн. З цієї суми роботи по рекультивації полігону виконали на 122,4 млн грн, по дренажній системі – на 12,4 млн грн, влаштування доріг коштувало 2,5 млн грн, а відрядження працівників - понад 638 тис. грн.

У 2018 році компанії «Хозхімсервіс» та «Віртум Строй» брали участь у торгах Луганської обласної державної адміністрації та філії «Укргазвидобування».

«При цьому ТОВ «Хозхімсервіс» і ТОВ «Віртум Строй» узгодили свою поведінку з метою усунення змагання під час підготовки та участі в зазначених торгах», - йдеться в рішенні АМКУ. 

Такі дії у вересні 2021 року визнали порушенням Закону «Про захист економічної конкуренції», а фірми оштрафували:

«Хозхімсервіс» – на 36 млн 960 256 грн;

«Віртум Строй» – на 13 млн 337 тис. 036 грн.

Згідно з останніми даними комітету, компанії ці штрафи не оскаржували. Тому, їм «закрита дорога» до державних закупівель.

За правилами, замовник робіт може відмовити компанії в участі в торгах, якщо вона потрапила до «чорного списку» та не скасувала це рішення у суді. Таким чином, «Київспецтранс» нібито мала відмовити переможцю закупівлі. Однак на той час АМКУ ще не прийняла рішення, що «Хозхімсервіс» порушник.

 

 

 

 
Коментарі (0)