ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПовернення грошових втрат «проходить» повз київських аудиторів

Повернення грошових втрат «проходить» повз київських аудиторів

Аудитори КМДА майже не забезпечують відшкодувань в ході виявлених фінансових втрат. Показники спеціалістів, у відсотковому співвідношенні, становлять лише 1% від загального розміру втрат.

У Києві Департамент аудиту Київської міської державної адміністрації виявивши за рік фінансових втрат в сумі 342,4 млн, забезпечили відшкодування лише 2,6 млн грн.  Загалом, в ході проведення 59 перевірок протягом 2014-2015 років, було виявлено порушень на суму 654,1 млн грн. Про це заявив аналітик ГО «Публічний аудит»Тарас Галайда.

За його словами, аудитори мали б докласти всіх зусиль, адже у відсотковому співвідношенні, відшкодовано лише 1% від загальної суми втрат.

«…Виявити збитки – це півсправи; далі аудитор повинен докласти всіх зусиль, щоб вони були відшкодовані в повному обсязі. Насамперед це є показником ефективності роботи. Отже, що ми маємо в результаті аудиту КМДА? Фінансових порушень, які призвели до втрат, виявили на суму 342,4 млн грн, а з них відшкодовано всього-на-всього 2,6 млн грн, навіть менше 1 %. Якщо рівень відшкодування нижчий від 30%, зазвичай ставиться питання про звільнення керівництва підрозділу внутрішнього аудиту, а при відшкодуванні менше, ніж 1%, це навіть не обговорюється», - зайважув пан Галайда.

Він додав, що з 654,1 млн грн виявлених порушень, які не призвели до втрат, усунуто порушень лише на 10 млн грн, тобто 1,5 %. У підрозділах внутрішнього аудиту такий показник завжди становить близько 100 %. Усунення виявлених порушень тільки на 1,5% свідчить про те, що Департамент аудиту просто ігнорують.

«Власне, в 1–1,5% можна й оцінити ефективність роботи цього підрозділу КМДА. Адже така статистика підтверджує не лише те, що в столичній владі процвітає корупція, а й те, що фінансовий контроль в київській адміністрації не діє», – сказав спеціаліст.

Пан Галайда додав: «Із позитиву доречно зазначити, що, судячи з аудиторського звіту, в КМДА запроваджено попередній контроль за закупівлями та ремонтними роботами, завдяки чому можна грати на випередження та попереджувати фінансові порушення. Завдяки цьому аудитори не допустили завищення обсягів та вартості ремонтних робіт на суму понад 43 млн грн. Проте, на жаль, це робота окремих фахівців або відділу, в цілому ж результати роботи Департаменту незадовільні».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у столичних будинках встановлюють вузли обліку теплоенергії, а також витратоміри і обчислювачі на них. Станом на 28 жовтня вже змонтовано 2 722 вузли.

 
Коментарі (0)