ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГПісля шторму в Ялті горять трансформатори та побутова техніка

Після шторму в Ялті горять трансформатори та побутова техніка

У разі згоряння побутової техніки від перепадів напруги в електромережі відшкодування матеріальної шкоди здійснюється тільки через суд

Аномальні холоди і шторм, що накрили Ялту пару тижнів тому, призвели до перебоїв в енергозабезпеченні міста і згодом – до пошкодження побутової техніки городян. Тепер же міська служба електричних мереж потопає у зверненнях та скаргах споживачів.

За словами заступника головного інженера Ялтинських міських електричних мереж Віктора Андрієнка, юридичній службі цього підприємства доводиться відповідати на десятки звернень, проте в більшості випадків «Крименерго» в тому, що трапилося своєї провини не бачить.

«Різке похолодання, невластиве для Ялти, привело до того, що зросли навантаження на електричні мережі міста, - розповів він. - Споживання електроенергії в останні тижні значно зросло, і перебір лімітів склав майже 40 мегават – в умовах низького тиску газу люди намагаються додатково опалювати квартири: конвекторами, обігрівачами, кондиціонерами. Трансформатори перевантажені на 20-30%, що призводить до закипання охолоджуючого їх масла і згоряння запобіжників».

Він також зазначив, що за інструкцією аварійні бригади повинні почекати хоча б дві години, щоб дати охолонути проводам, інакше нові запобіжники знову моментально згорять. З цим і пов'язані перебої в електропостачанні окремих районів міста. Причому подібна ситуація спостерігалася в цей час не тільки в Ялті, а й інших містах і селищах.

«При нерівномірному навантаженні на електричні мережі, які в Ялті і передмістях у нас повсюдно застаріли, тому що проектувалися ще кілька десятиліть тому, можливо отгоряння нульового проводу у внутрішньобудинковій мережі, за яку відповідає обслуговуюча РЕО, а не «Крименерго». І тоді в мережу йде струм, який значно перевищує допустимі значення, аж до 380 вольт. В цьому випадку побутова техніка і перегорає», - пояснив енергетик і порадив споживачам захищати електроприлади самостійно, купуючи спеціальні пристрої, розраховані на подібні форс-мажорні обставини.

У свою чергу начальник Ялтинського відділу по захисту прав споживачів Валеріан Друпп роз'яснив, що у разі згоряння побутової техніки від перепадів напруги в електромережі відшкодування матеріальної шкоди здійснюється тільки через суд. Однак, він тут же відзначив, що в Ялті за останній час не було випадків благополучного для постраждалої сторони рішення подібної конфліктної ситуації.

Джерело – «Бізнес & політика»

 
Коментарі (0)