ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Південний потік» в рази здешевить українську ГТС

«Південний потік» в рази здешевить українську ГТС

Якщо проекту «Південний потік» все ж дадуть життя, вартість української ГТС впаде приблизно вдвічі. Крім того, Україна значно скоротить транзит російського газу в Європу, що поставить державу у скрутне становище.

«Південний потік» може скоротити український транзит на 60 млрд кубометрів газу. Про це заявив глава НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв в прямому ефірі «Свободи слова» на ICTV.

«Газопровід забере з українського транзиту потенційно до 60 мільярдів кубометрів газу. Зараз цей транзит вже 86. Раніше він був 110-120. Тобто, він вже впав. Через «Північний потік», - зазначив пан Коболєв. Глава «Нафтогазу» підкреслив, що після будівництва «Південного потоку», Україна може виявитися в дуже складному становищі, і головна проблема тут - відсутність партнерів. 
 
«Наведу цікаву цифру. Зараз українську ГТС можна оцінювати в проміжку від 25 до 35 мільярдів доларів. Якщо не буде транзиту, ця цифра буде менше. Мабуть, удвічі», - зазначив пан Коболєв. 
 
Крім того, пан Коболєв повідомив, що взаємні позови НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» (РФ) в Стокгольмському арбітражі об'єднані в одне провадження, що «кардинально прискорить початок розгляду справи». «В даний час відбувається процедура призначення арбітрів, яка найближчим часом повинна завершитися і тоді справу буде передано на розгляд», - заявив голова НАКу. Також, пан Коболєв зазначив, що «до зими в України є шанси лише на проміжне рішення». Він сподівається, що інформацію щодо судового процесу «відкриють» у вересні.
 
Андрій Коболєв додав, що «Нафтогаз» направив «Газпрому» лист з пропозиціями про перегляд контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через територію країни з 2009 по 2019 роки. «Одним з елементів зміни транзитного контракту є внесення певних змін у методику обліку газу, де він буде враховуватися, як це буде контролюватися», - уточнив глава НАКу.
 
Для реалізації сухопутної частини «Південного потоку» Росія підписала міжурядові угоди з Австрією, Болгарією, Угорщиною, Сербією, Словенією і Хорватією. Однак ЄК визнала ці двосторонні договори такими, що порушують законодавство ЄС, а саме так званий третій енергопакет. 
 
Раніше будівництво газопроводу «Південний потік», який буде проходити повз Україну, підтримали Туреччина, Македонія, Італія, Сербія, Угорщина і Австрія.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», українська сторона має сумніви, що будівництво «Південного потоку» дійде до активної фази, сумніваються в цьому і в Європі, однак, поки Росія веде переговори з цього питання, Україна ризикує втратити статус транзитера газу.
 
Коментарі (0)