ГоловнаПублікаціїАналітика «Південний потік» може вбити в Україні транзитера газу

«Південний потік» може вбити в Україні транзитера газу

Українська сторона має сумніви, що будівництво «Південного потоку» дійде до активної фази, сумніваються в цьому і у Європі, однак доки Росія веде переговори з цього питання, Україна ризикує втратити статус транзитера газу.

Україна серйозно занепокоїлася через активізацію будівництва Росією газопроводу «Південний потік». На тижні це було чи не найбільш актуальне питання у галузі енергетики. І причини для хвилювань цілком реальні, адже Москва продовжує вести переговори з кожною з країн, де планується прокладання газопроводу. Вони залишаються непевними без наявності беззастережної згоди Єврокомісії на реалізацію проекту, однак подекуди дають результати. Зокрема, днями було ухвалено остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» на території Австрії. Сторони планують отримати всі необхідні дозволи для будівництва «Південного потоку» до кінця 2015 року. Введення в експлуатацію австрійського ділянки газопроводу заплановано на кінець 2016 року.

Звісно, українські посадовці мають сумніви стосовно реалізації проекту будівництва газопроводу «Південний потік».

«Австрія підтримує цей проект. Але в мене є великий сумнів в тому, що він буде реалізований. Як член ЄС, Австрія має дотримуватись правил, другого та третього енергетичних пакетів. Не можна говорити про поступки щодо «Газпрому». А без поступок «Південний потік» є мертвим», – заявив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Окрім того, посадовець підкреслив, що не вірить у перспективу цього проекту й через завищену вартість.

«Я не вірю в цей проект. Якщо Росія хоче обійти Україну та інші держави, то це мотивовано виключно політично. Вартість цього проекту становить майже 30 мільярдів. Навіщо витрачати так багато грошей на проект, який не забезпечить диверсифікації. Росія потрібна як постачальник енергоресурсів, але все повинно відбуватися відповідно до правил», – додав пан Клімкін.

Читайте також: Україна може заблокувати будівництво «Південного потоку»

Не викликає особливого схвалення «Південний потік» і в Європі. Тамтешні посадовці наголошують на тому, що він має бути замороженим.

«Свіжі інвестиції в нову інфраструктуру, що забезпечуються головними постачальниками, повинні спрямовуватися на формування внутрішнього ринку і правила здорової конкуренції. Ось чому ми говоримо, що проект «Південний потік» повинен бути відкладений до тих пір, поки його реалізація не буде приведена у відповідність із законодавством ЄС. Більше того, проектом повинна бути дана нова оцінка у світлі пріоритетів енергетичної безпеки ЄС», - сказав єврокомісар з енергетики капітан Гюнтер Еттінгер.

При цьому зауважимо, як відомо, Київ мав намір створити на базі української ГТС східно-європейський хаб. Однак, європейські країни дали чітко зрозуміти, що якщо Україна перестане існувати як транзистер російського газу, про це можна буде забути.

Так, на думку екс-Прем'єр-міністра Чехії Мірека Тополанека, створення східно-європейського газового хабу на базі українських газових сховищ можливе лише за умови збереження значних обсягів газового транзиту.

«У разі, якщо не буде транзиту газу через Україну, - божевілля створювати газовий хаб в Україні», - сказав він.

За словами Мірека Тополанека, головною перешкодою до створення хабу на базі українських сховищ є російський проект «Південний потік», який попри тиск США і Єврокомісії не був заморожений.

Читайте також: На що готова Росія заради «Південного потоку»

То ж, попри сумніви і несхвалення, доки Росія веде перемовини щодо будівництва газопроводу в обхід України, це лишається загрозою для Києва.

Серед іншого, вже восени Росія чекає від України несанкціонованого відбору «блакитного» палива. За словами глави «Газпрому»  Олексія Міллера, на такі дії країну наштовхнуть недостатні запаси палива в підземних сховищах газу.

Окрім того, очільник «Газпрому» заявив, що намір України переглянути транзитний договір може стати ударом надійності поставок російського газу в Європу.

«Якщо Україна почне ставити під сумнів транзитний договір, то це дуже погана новина. Ми зараз говоримо про ті ризики, які виникли у зв'язку з недозакачкой газу. Але постановка питання по транзитному договором - це вже просто прямий удар по надійності транзиту газу до Європи з Росії», - сказав він.

Водночас у Європі ставлять під питання надійність саме «Газпрому» як транзитера газу.

«Комісія очікує, що «Газпром» і надалі буде надійним постачальником та виконуватиме свої договірні зобов'язаня vis-á-vis своїх партнерів по ЄС» - підкреслюють у Євросоюзі.

Приводом для сумнівів послужила нещодавня заява голови ВАТу Олексія Міллера щодо покарання європейських країн, які беруть участь у налагодженні реверсу в Україну. Нагадаємо, «Газпром» пригрозив обмежити їм постачання «блакитного» палива, мовляв схеми реверсу наполовину шахрайські.

«Ніщо не заважає компаням ЄС вільно розпоряджатися газом, купленим у «Газпрому», тому немає нічого «наполовину шахрайського» в таких комерційних операціях, що включає в себе продаж газу споживачам як всередині ЄС, так і третім країнам, таким, як Україна», - підкреслили в Європейській комісії.

Примітно, що Україна для ЄС продовжує бути надійним партнером у питаннях транзиту.

«Наразі у нас немає проблем. Наші українські партнери – НАК «Нафтогаз України» - гарантують транзит 100% газу, який постачається «Газпромом» до ринку Євросоюзу», - заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

 
Коментарі (0)