ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРада дозволила скорочення захищених статей бюджету через військову загрозу

Рада дозволила скорочення захищених статей бюджету через військову загрозу

Рада дозволила уряду за погодженням з Президентом України виділяти гроші на оборону та, фактично, дозволила скорочувати захищені видатки бюджету

 

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 7100 про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та дозволила уряду за погодженням з Президентом України виділяти гроші на оборону та, фактично, дозволила скорочувати захищені видатки бюджету. За відповідне рішення проголосували 347 народних депутатів.

Крім цього депутати доручили невідкладно підписати ухвалений закон та спрямувати на підпис Президенту України.

Законопроєктом пропонується внести зміни до бюджетного кодексу та передбачити, що «у зв’язку з посиленням збройної агресії Російської Федерації проти України, визнанням самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України та з метою забезпечення здійснення видатків на національну безпеку і оборону» дозволити уряду у 2022 році здійснювати видатки на оборону без необхідності внесення змін до закону про державний бюджет та без погодження з бюджетним комітетом парламенту.

Змінами до статті 24 бюджетного кодексу передбачається тимчасово зняти ліміт на розмір Резервного фонду Державного бюджету. Чинна норма передбачає, що резервний фонд бюджету не може перевищувати одного відсотка обсягу видатків загального фонду відповідного бюджету.

Також авторами пропонується внести зміни до статті 52 кодексу та скасувати обов’язкові зміни до Державного бюджету в разі відхилень від прогнозних показників.

Крім цього тимчасово скасовується дія статті 55 бюджетного кодексу захищені видатки бюджету(серед іншого зарплати, пенсії – sud.ua), що забороняє скорочувати, зокрема видатки на зарплати та пенсії.

Рішення про перерозподіл видатків бюджету, зокрема захищених статей ухвалюється за погодженням з Президентом України.

Фактично запроваджені норми, які передбачені після впровадження воєнного стану.

Як зазначив член бюджетного комітету парламенту Іван Крулько закон діє з дня опублікування протягом трьох місяців

 

 

 
Коментарі (0)