ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРада ЄС, Єврокомісія і Європейський Парламент узгодили зміни до газової директиви ЄС

Рада ЄС, Єврокомісія і Європейський Парламент узгодили зміни до газової директиви ЄС

Рада ЄС, Єврокомісія і Європейський Парламент узгодили зміни до газової директиви ЄС, згідно з якими на газопроводи з третіх країн, у тому числі на "Північний потік-2", буде поширено право ЄС
Рада ЄС, Єврокомісія і Європейський Парламент узгодили зміни до газової директиви ЄС, згідно з якими на газопроводи з третіх країн, у тому числі на "Північний потік-2", буде поширено право ЄС, це на своїй сторінці у Fb написала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.
 
Заступник міністра нагадала, що у п'ятницю, 8 лютого, Комітет постійних представників ухвалив позицію Ради ЄС щодо підтримки змін до газової директиви ЄС, а 12 лютого проведено тріалог між Радою ЄС, Єврокомісією і Європейським Парламентом, де зміни були узгоджені.
 
"Для уникнення спекуляцій та маніпуляцій доцільно пояснити, що ж було узгоджено та підтримано. Перше і головне - на газопроводи з третіх країн, у тому числі на "Північний потік-2", буде поширено право ЄС. Це було і лишається ключовим положенням запропонованих змін", - зазначила Зеркаль.
 
Саме цьому положенню опиралися Німеччина, Австрія і низка інших держав-членів.
 
"Німеччина погодилася із тим, що право ЄС має застосовуватися до "Північного потоку-2". Проте левова частина змін стосується того, як забезпечити цю відповідність вимогам законодавства ЄС для газопроводів, які починаються в іншій юрисдикції, тобто поза межами ЄС", - пояснила заступниця міністра.
 
За її словами, директива визначає, як оператор газопроводу та регулятор мають діяти, щоб забезпечити відповідність "Північного потоку-2" вимогам енергетичного права ЄС. Регулятор держави-члена може консультуватися з органами влади РФ, і, як виняток, Німеччина може отримати дозвіл укласти міжурядову угоду з РФ, розповіла Зеркаль. Але мова йде лише про регулювання економічних аспектів роботи газопроводу.
 

"Держави і далі вирішують самостійно усі інші питання, які стосуються "Північного потоку-2". Наприклад, питання захисту довкілля чи безпеки. Це особливо важливо для Данії, яка ще має ухвалити рішення - дозволяти чи забороняти будівництво "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах. І Данія має достатньо аргументів для того, щоб відмовити "Північному потоку-2", - підкреслила вона. 

 
Коментарі (0)