ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада ухвалила закон про комісію, що встановлює тарифи ЖКГ

Рада ухвалила закон про комісію, що встановлює тарифи ЖКГ

Мета законопроекту – забезпечити незалежність НКРЕКП. Крім того, від прийняття документа залежить виділення Україні 600 млн євро європейської фінансової допомоги

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №2966-д про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

«За» проголосували 250 народних депутатів з 226 мінімально необхідних. Тепер документ мають підписати спікер Верховної Ради Андрій Парубій і президент України Петро Порошенко.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, мета законопроекту – забезпечити незалежність НКРЕКП. Крім того, від прийняття документа залежить виділення Україні 600 млн євро європейської фінансової допомоги.

Законопроект в першому читанні ухвалили ще в квітні. Однак в липні прийняття документа провалили і відправили до комітету на повторне друге читання. Зокрема, внесено такі зміни:

- доопрацьовано механізм формування конкурсної комісії для створення балансу між різними гілками влади;

- уточнено положення, що регулює гласність дій регулятора;

- упорядковано питання оплати праці членів НКРЕКП, а також посилено їхню персональна відповідальність;

- визначено принципи формування розрахунку і встановлення регулятором тарифів для суб'єктів природних монополій.

В результаті майбутні члени НКРЕКП відбиратимуться конкурсною номінаційною комісією в складі двох представників від президента, двох від Верховної Ради і одного від Кабінету міністрів. Прийом заявок здійснюється протягом 45 днів з моменту оголошення конкурсу. Голова НКРЕКП обирається членами комісії на закритому голосуванні. Одна і та ж особа не може бути членом комісії більше двох термінів.

Зараз голову і членів НКРЕКП призначає і звільняє президент своїм указом.

Крім того, сьогодні комісія існує повністю за бюджетні кошти, але документ передбачає, щоб НКРЕКП фінансували учасники ринку за допомогою щоквартальних внесків.

Даний законопроект№2966-д став уже десятим зареєстрованим в Раді за останні 16 років документом, який повинен встановлювати правила діяльності національного регулятора природних монополій.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
23 Вересня 2016 p. 19:02
За опалення і гарячу воду зараз приходить не Рахунок, а так зване Повідомлення, яке приймається до оплати лише в Ощадбанку, тому там утворююються величезні черги. Крім того, Ощадбанк не ставить відмітку про оплату на цьому Повідомленні -- замість того на тоненькому сіренькому папіросному папірці із дірочками теж сіреньким чорнилом і тому нерозбірливо друкується з обох сторін цього папірця інформація про сплату... Думаю, що це робиться навмисно для того, щоб споживач, який вніс оплату фактично не мав відповідного про це підтвердження.