ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГРада відхилила зміни до закону «Про електроенергетику»

Рада відхилила зміни до закону «Про електроенергетику»

Енергетична система України має можливість максимально зарезервувати за альтернативними джерелами енергії до 10 тис мегават електричної енергії.

Рада відхилила зміни до Закону № 8028 від 28.01.2011 «Про електроенергетику»  щодо вдосконалення  системи тарифоутворення  на електроенергію, яка виробляється з біогазу.

Верховна Рада підтримала пропозицію Президента України, відхиливши Законопроект «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України «Про електроенергетику» щодо вдосконалення  системи тарифоутворення  на електроенергію, яка виробляється з біогазу. За таке рішення проголосували 235 парламентарів при необхідній кількості 226 голосів, передає кореспондент «У.К.».

Як зазначив доповідач з даного питання Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики Сергій Тітенко, в своїх пропозиціях до цього закону «Президент написав, що він не може бути підписаний з таких причин: По-перше це те, що законом передбачається запровадити  норму стосовно одночасного використання альтернативних джерел  енергії та традиційних видів палива.  З точки зору  Глави держави це може призвести до зловживання  з боку виробників електричної енергії, оскільки на даний час жодного засобу контролю за використанням зазначених видів палива  одночасно немає».

Крім того, Президент вказує, що законом передбачається, що контроль за використанням коштів, отриманих суб’єктом господарювання  від реалізації електроенергії, виробленої за таким видом палива, покладається на Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики.

«Запровадження такого контролю спричинить додатковий адміністративний тиск  на суб’єктів господарювання та потребує додаткових бюджетних витрат», - сказав Тітенко.

Також він зазначив, що «енергетична система України має можливість максимально зарезервувати за альтернативними джерелами енергії до 10 тис мегават електричної енергії. На сьогоднішній день вже подані заявки  від суб’єктів господарювання на 17 тис мегават».

«Введення в дію цього закону призведе до збільшення подання заявок, що в свою чергу вплине на  рівень енергетичної безпеки держави, тому  Президент України звертається до вас відхилити цей законопроект в цілому», - сказав Тітенко

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)