ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада відправила на повторне друге читання законопроект щодо ринку електроенергії

Рада відправила на повторне друге читання законопроект щодо ринку електроенергії

Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №4493 про ринок електроенергії

Про це йдеться у повідомленні «РБК-УКРАЇНИ».

Зокрема, за  прийняття даного законопроекту в цілому проголосували 211 нардепів. При цьому профільний комітет наполягав на направленні законопроекту на повторне друге читання. Таке рішення підтримали 265 парламентарів.

Варто відзначити, що документом планувалося запровадити новий сегмент ринку - внутрішньодобовий ринок, на якому виникають відносини між учасниками цього ринку і оператором ринку з купівлі-продажу електроенергії безпосередньо в межах доби фізичної поставки електроенергії для зменшення відхилень фактичного виробництва/споживання від заявленого на ринку «на добу вперед» .

Проект закону також доповнював перелік учасників ринку новим учасником - трейдером, яким може бути будь-який суб'єкт господарювання, який здійснює закупівлю електроенергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачеві. Згідно з пояснювальною запискою, існування трейдерів на ринку електроенергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку і сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Зокрема, Кабмін мусив прийняти рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.

Також документ передбачав повне виконання вимог Третього енергетичного пакета ЄС по юридичному та організаційному відокремлення діяльності з розподілу і передачі електроенергії від інших видів діяльності, що є умовою для введення економічної конкуренції на ринку електроенергії.

Законопроектом також вводився новий механізм підтримки виробників електроенергії за «зеленим» тарифом на заміну Фонду врегулювання діслабанса вартості. Встановлюється, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, закуповує гарантований покупець. При цьому його витрати, пов'язані з такою закупівлею, компенсуються оператором передачі. 

Нагадаємо, у вересні минулого року Рада підтримала за основу законопроект №4493 про ринок електроенергії. За документ проголосували 237 депутатів ВР.

 

 
Коментарі (0)