ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаРада «випадково» ввела обмеження для домашніх СЕС, вже планує його відмінити

Рада «випадково» ввела обмеження для домашніх СЕС, вже планує його відмінити

У Раді майже одразу з’явилася постанова, яка може скасувати заборону домашніх станцій на землі. Її депутати збираються розглянути 14 травня

Українці масово почали встановлювати у себе на подвір’ях сонячні батареї, щоб заробляти на зеленому тарифі.  Однак минулого тижня ВР підтримала закон, який обмежує площу домашніх станцій, натомість гектари сонячних батарей, які встановлюють потужні компанії, уряд зачіпати не планує.

Заробляють на сонці й потужні компанії – зводять батареї на десятках гектарів. Одна з них – ДТЕК Ріната Ахметова. Обладнання завозять з-за кордону на пільгових умовах – із дозволу Верховної Ради. Струм продають державі за штучно завищеним тарифом. Потім за нього переплачують українці, які купують електроенергію з мережі. Тож ринок сонячної енергетики вирішили змінити.

«Коли у 2012-му ухвалювали закон, не могли спрогнозувати падіння цін на обладнання. Тому доводиться корелювати, й сьогодні ми ініціюємо, щоб ми скоротили тариф», – розповідав народний депутат Юрій Чижмарь ще два тижні тому.

Тоді суспільство обурив новий законопроект. Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус переконаний: ним вирішили обмежити права, передусім, дрібних сонячних станцій.

«Тільки одна станція ДТЕК має потужність 246 мегаватів. Тобто одна станція більша, ніж усі домашні приватні сонячні електростанції», – підкреслює Герус.

До документа потрапила правка, що обмежує площу для приватних сонячних станцій. Дозволяє панелі лише на дахах чи фасадах будинків. В Асоціації з відновлюваної енергетики таких умов не зрозуміли.

«Якщо ти є власником цієї території, маєш право встановлювати й займати її, як тобі заманеться. Тобто обмежувати таке трошки неправильно», – вважає директор із розвитку Української асоціації з відновлювальної енергетики Олена Колтик.

Водночас у профільному комітеті Верховної Ради переконують: не знають, звідки взявся такий пункт. Мовляв, депутати підтримали його випадково.

«Переговорили із багатьма депутатами, які голосували за цю правку. Вони не підтримують обмеження фасадами й дахами і розуміють, що помилилися. Я думаю, в залі нам буде дуже легко виправити цю ситуацію», – вважав Чижмарь.

Але через два тижні Верховна Рада проголосувала за проект закону в другому читанні – і там правка залишилась.

«На підтвердженні не підтримали, а вже наприкінці, перед самим голосуванням за закон, голова комітету їх знов поставив – і Рада проголосувала. Вихід тільки один – готувати законопроект, яким скасувати цю норму», – вважає Чижмарь.

У Раді майже одразу з’явилася постанова, яка може скасувати заборону домашніх станцій на землі. Її депутати збираються розглянути 14 травня. Але міністр енергетики Ігор Насалик уже заявив: нічого поганого у змінах не бачить. Мовляв, поки одні українці заробляють на зелених тарифах, інші – ті, що купують електроенергію із мережі – лише переплачують.

Як повідомлялось раніше, Верховна Рада врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям, затвердивши закон про «зелені» аукціони.  

 

 
Коментарі (0)