ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоРада «врятувала» підприємства ЖКГ від штрафів та пені

Рада «врятувала» підприємства ЖКГ від штрафів та пені

Депутати встановили мораторій на нарахування та стягнення неустойки щодо боргів підприємств за природний газ та електричну енергію. За відповідний законопроект проголосувало 266 парламентарів.

Сьогодні у Верховній Раді депутати у першому читанні прийняли законопроект №2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення». За документ проголосувало 266 парламентарів.

Як йдеться у пояснювальній записці, метою законопроекту є вирішення проблеми заборгованості суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії для потреб населення та надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, перед енергопостачальними організаціями, забезпечення умов для підвищення рівня поточних розрахунків за спожитий природний газ і електричну енергію та створення умов для покращення їх фінансово-економічного стану.

Відповідним документом зокрема передбачається встановлення мораторію на нарахування та стягнення неустойки (пені, штрафу) та інших фінансових санкцій енергопостачальними компаніями у разі несвоєчасного здійснення платежів за використаний природний газ та послуги з його транспортування та електричну енергію суб’єктам господарювання, для яких тариф на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення було встановлено нижче собівартості з урахуванням граничного рівня рентабельності та повністю не відшкодовані втрати та збитки внаслідок встановлення таких тарифів, а також не відшкодовані збитки внаслідок надання пільг з оплати за спожиту теплову енергію окремим категоріям споживачів, до моменту отримання ними відшкодування втрат та збитків в установленому порядку.

Нагадаємо, нардепи пообіцяли комунальникам прискорити вирішення питання із нарахуванням їм штрафних санкцій за борги перед енергопостачальниками, котрі виникли не з їхньої вини.

Ольга Головка

 
Коментарі (0)