ГоловнаКоментаріЖитлоРеформа БТІ «ковтає» час та гроші українців

Реформа БТІ «ковтає» час та гроші українців

Реформа БТІ призвела до подорожчання послуг з переоформлення прав власності на нерухомість в 10 разів. Окрім того, внаслідок нововведень істотно зросли терміни переробки документів. Наприклад, в Києві наразі іде запис аж на вересень.

Передача функцій з реєстрації прав власності на нерухоме майно від Бюро технічної інвентаризації до Державної реєстраційної служби призвела до десятикратного подорожчання послуг з переоформлення прав власності на нерухомість. Про це на прес-конференції повідомив голова української асоціації БТІ «Укртехинвентаризация» Олександр Чорноморов, передає УНІАН.

«Це (переоформлення прав власності на нерухомість – ред.) обходилося громадянину десь 500-700 гривень, не більше цієї суми. Сьогодні це коштує 5-7 тисяч гривень», - сказав пан Чорноморов. За його словами, крім подорожчання даної послуги, після реформи БТІ істотно зросли терміни переоформлення документів.
 
«На реєстрацію у Києві зараз запис йде на серпень-вересень. Це тільки, щоб потрапити до реєстратора  До того ж, в результаті так званої реформи БТІ держава тільки по прямих податках втратила близько 2 мільярдів  гривень», - зазначив експерт.
 
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 12 лютого 2014 набули чинності  нові правила реєстрації прав на нерухомість Зокрема, за словами голови Укрдержреєстру Дмитра Ворони, це спростить процедуру при інвестуванні в житлове будівництво.
 
Проте, деякі експерти вважають, що ніякого спрощення реєстрації прав на нерухомість нововведення не принесуть. «До 12 лютого, ви повинні були принести в Укрдержреєстр не тільки те, що стосується вашої квартири, але і те, що стосується введення в експлуатацію всього будинку. А з 12 числа вам пропонується приносити свої документи, а забудовникові - свої. Але єдиної думки і консолідованого рішення у держреєстраторів немає. Кожен з них діє на підставі своєї компетенції», – таку думку висловила президент всеукраїнського об'єднання Ліга експертів України Світлана Бовсуновська.
 
Коментарі (0)