ГоловнаКоментаріЗаконодавствоРеформа ЖКГ потребує доопрацювання

Реформа ЖКГ потребує доопрацювання

Без прийняття законопроекту про ЖКП не вдасться позбутися монополії ЖЕКів та врегулювати питання укладання договорів на компослуги. При цьому, депутати критикують документ та вимагають його доопрацювання.

ЖЕКи із липня цього року повинні позбутися монополії на ринку надання комунальних послуг. Але домогтися цього без ухвалення законопроекту №1581-д «Про житлово-комунальні послуги» не вдасться. Про це заявила заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Альона Бабак, доповідаючи у Верховній Раді щодо законопроекту.

При цьому вона зазначила, що наразі неврегульованим залишається питання укладання договорів із управління багатоквартирними будинками та надання житлово-комунальних послуг.

«У даному законопроекті про ЖКП ми пропонуємо процедури, як жителі й споживачі укладатимуть договори на отримання всього комплексу послуг ЖКГ: на послуги з управління, водопостачання, теплопостачання, поводження з відходами, газ та електрику», - сказала пані  Бабак.

Для цього, зокрема, законопроект пропонує виділити з квартирної плати за послуги з поводження з твердими відходами. Також впроваджується типовий договір на управління будинком, який передбачає прозорий поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління.

Примітно, Альона Бабак зазначила, що окрема частина законопроекту присвячена перевірці якості компослуг.

У свою чергу, депутати розкритикували проект Закону №1581-д «Про житлово-комунальні послуги» та виступили за направлення документу  на доопрацювання в комітеті до повторного першого читання.

Читайте також: ЖКП: перезавантаження в третьому наближенні

Зокрема, депутат Іван Крулько із фракції «Батьківщина» заявив, що проект не виконує задекларовану мету. Він захищає тих, хто надає комунальні послуги, але абсолютно не захищає права споживачів.

«Документ зберігає занадто складний порядок підтвердження ненадання, надання не в повному обсязі або не належної якості комунальних послуг. Також дозволяється встановлювати плату за комунальні послуги не лише за лічильниками, але й за нормами споживання», - повідомив він.

Також за доопрацювання законопроекту виступив  Юрій Чижмарь із Радикальної партії.

Він зазначив, що документ не відповідає законам про місцеве самоврядування та про благоустрій. Оскільки в даних законах питання вивезення твердих відходів належить до обов'язків місцевої влади, а в пропонованому законопроекті виноситься з ведення органів влади місцевого рівня.

«Сьогодні, виявляється, будь-який будинок може сам визначати, хто вивозитиме сміття й куди. Ми розбалансуємо систему єдиного збирання твердих побутових відходів», - сказав пан Чижмарь.

Нагадаємо, Верховна Рада сьогодні відклала голосування в першому читанні за законопроект №1581-д «Про житлово-комунальні послуги». Під час сигнального голосування проект Закону підтримали 186 народних обранців при необхідному мінімумі в 226 голосів.

 
Коментарі (2)
Володимир Нечай1
28 Січня 2016 p. 08:56
Жоден з мешканців багатоквартирного будинку не є "власником будинку", не може узурпувати право управляти будинком, а має знайти з іншими співвласниками консенсус в частині механізмів управління.Ця тема складніша й актуальніша ніж фантазувати про розвиток конкуренції в сферах природних монополій.
Коля Пухов
30 Січня 2016 p. 20:26
Від початку незалежності в Україні постійно впроваджуються ті чи інші реформи. Загальним результатом усіх реформ є виникнення та неухильне зростання зовнішнього боргу, постійне знецінення національних грошей, втрата виробничого потенціалу (замість власного виробництва -- продажа за кордон сировини і купівля імпортних готових товарів) , втрата територій, а з ними і ресурсів; збідніння пересічної маси населення внаслідок узаконених шахраювань привладних спритників. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Думаю, що усі наступні реформи, як би їх надійно не наряджали, будуть мати той самий результат.