ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРеформу газового ринку довелося відкласти на 2 місяці

Реформу газового ринку довелося відкласти на 2 місяці

Реформа газового ринку, планована з 1 серпня, зірвана і відкладена на два місяці

Реформа газового ринку, яку почали готувати ще більше півроку тому, яка була ключовим елементом, спрямованим проти корупції, так і не була запущена. Початок реформи в Україні планувалося з 1 серпня, відповідно до ній мало запрацювати добове балансування ринку природного газу, але цього не станеться - в минулу п'ятницю рішенням НКРЕКУ терміни його введення було перенесено на 2 місяці.

На сьогоднішній день ціни на природний газ в Україні встановлює НАК «Нафтогаз». Їх оновлюють раз на місяць, і з такою ж частотою уточнюють поставки. При добовому балансуванні ціни оновлюються щодоби, ринок працює через електронну платформу балансування, до якої підключені імпортери і трейдери. При цьому оператор ГТС щодоби перевіряє різницю між заявленими обсягами газу і реальним відбором, і, якщо обсяги співпадають, - значить небалансу немає. А якщо постачальник відібрав більше газу, ніж заявив, - оплачує оператору.

Реформа дає ринку природного газу ряд позитивних змін:

1. Дозволяє створити добовий ринок природного газу, спростить роботу і обмін інформацією учасників ринку.

2. У учасників з'явиться стимул зберігати частину газу в підземних сховищах.

3. Балансування в перспективі повинна збільшити конкуренцію в роздрібній і допомогти розвитку оптової торгівлі природним газом.

4. Коливання цін на природний газ в Україні наблизяться до європейських.

5. Український ринок газу стане більш синхронізований з європейською.

6. Нова схема серйозно звузить можливості для різного роду маніпуляції.

Але, як водиться, з самого початку за рішенням від 27 грудня виник конфлікт між НКРЕКУ і «Укртрансгазом». «Укртрансгаз» наполягає на тому, що положення документу не відповідають нормам законодавства ЄС і лише частково імплементують регламент Євросоюзу. А ще на тому, що рішення не є збалансованим і не зможе забезпечити повноцінне добове балансування.

У липні НКРЕКУ провела позапланову перевірку діяльності «Укртрансгазу», яка встановила порушення оператором вимог законодавства в частині підготовки до роботи ринку в добовому режимі. Нацкомісія звернула увагу, що подібні порушення поставили поду загрозу всю реформу. На «Укртрансгаз» накладено штраф 850 тис. Грн, а перехід на новий режим перенесений на 1 жовтня.

Офіційною причиною, яка не дозволила «Укртрансгазу» запустити вчасно електронну платформу, називають збій придбаного для неї програмного забезпечення. Але експерти сумніваються, що він стався випадково. Експерти звертають увагу, що «Укртрансгаз» повністю підконтрольний НАК «Нафтогаз».

Експерти також сходяться на тому, що за зривом реформи варто «Нафтогаз», якому належить «Укртрансгаз». НАКу реформа не вигідна по ряду причин. Головна - корпорація втратить можливість ховати збитки. Зараз завдяки каламутним бюрократичним схемами вона показує прибуток, заганяючи при цьому всю енергосистему в великі борги, які за фактом ніколи не будуть погашені.

 

Подібна практика дозволяє показувати прибуток і покращувати статистику монополіста, а значить і ефективність його керівництва, яке отримує солідні зарплати і виписує собі астрономічні премії. У режимі добової балансування схеми, які практикуються зараз при підписанні актів прийому-передачі, стануть неможливі. І, схоже, НАК це не влаштовує.

Значну роль в приховуванні збитків грає небаланс - газ, який спожито несанкціоновано і коштує дорожче. Відбувається це через несвоєчасне підписання актів прийому-передачі. Таким чином, борги «Нафтогазу» вішаються на «Укртрансгаз», а далі на обленерго та населення.

Учасники газового ринку на умовах анонімності розповіли, що за зривом добового балансування стоять ті, хто заробляє на митних схемах, або, кажучи відверто, на крадіжці газу. На відсутності добового балансування люди «заробляють» величезні гроші. Крадуть, простіше кажучи.

Інсайдери розповіли, що при нинішній системі пристрої ринку природного газу, процвітають злодійство газу, при цьому збитки ховаються в схемах при підписанні актів прийому-передачі.

Можна констатувати, що боротьба з реформами в країні часто ведеться руками самих же «реформаторів». А якщо добове балансування буде зірвано остаточно, то це ще сильніше зменшить шанси України стати учасником європейського газового ринку і вдарить по її репутації в очах Заходу.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
03 Серпня 2018 p. 17:14
Щодо енергозбереження, то працівники державних бюджетних установ, часто на протязі усього робочого дня мікроволновками, електрочайниками та іншими електроприладами спалюють державну електроенергію. Крім того, у холодну пору року біля кожної такої працівниці стоїть потужний електрообігрівач, а влітку працюють кондиціонери. Навіщо те енергозбереження, адже держава розрахується за будь-яку кількість спаленої для особистих потреб електроенергії. -----------------------------------------------------А тепер уявіть, що буде, якщо дома у цих держпрацівниць поставлять ІНДИВІДУАЛЬНІ ГАЗОВІ ЛІЧИЛЬНИКИ - вони за для економії газу і усю їжу для своєї сім"ї будуть готувати на роботі. -----------------------------------------------У нас працівники держустанов складають переважну більшість зайнятого населення , але вони не виробляють ні матеріальних речей, ні духовних цінностей. Тобто, їх завищене енергоспоживання не є виправданим.