ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРегіони розпорошують субвенції з держбюджету

Регіони розпорошують субвенції з держбюджету

Кошти субвенції, виділеної у 2011 році з державного бюджету Одеській і Миколаївській областям на реалізацію пріоритетів їхнього розвитку, витрачались ОДА не повною мірою ефективно

Кошти субвенції, виділеної у 2011 році з державного бюджету Одеській і Миколаївській областям на реалізацію пріоритетів їхнього розвитку, витрачались обласними державними адміністраціями не повною мірою ефективно, з неналежним рівнем контролю.

Такі висновки Колегії Рахункової палати за підсумками проведеного аудиту, інформує прес-служба відомства.

Затверджені порядок та умови надання субвенції давали змогу спрямовувати її кошти в Одеській та Миколаївській областях фактично на ті самі цілі, що і субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів, тобто мало місце дублювання фінансових потоків.

На кошти субвенції у зазначених регіонах було завершено будівництво та реконструкцію низки шкіл, дошкільних навчальних закладів, газових і водопровідних мереж. Проте переліки об'єктів, що фінансуються за рахунок субвенції, складалися у деяких випадках без належно оформленої проектно-кошторисної документації, державної експертизи проектів, дозволів на виконання робіт.

Внаслідок допущених недоліків і неякісного виконання робіт деякі навіть введені в експлуатацію об'єкти інфраструктури не працювали. Зокрема, дитячий садок у м. Очакові та котельня Яструбинівської загальноосвітньої школи (Миколаївська область), які за документацією були готові до експлуатації, на момент проведення аудиту не функціонували, отже, 80 та 320 дітей відповідно не отримували належних послуг.

Загалом з порушенням чинного законодавства використано 26,8 млн грн коштів субвенції, неефективно – 3,2 млн грн, повернено до державного бюджету 1,4 млн гривень.

Колегія Рахункової палати констатувала, що надання і використання субвенції дало можливість обласним держадміністраціям вирішити окремі проблемні питання щодо розвитку Одеської та Миколаївської областей. Разом з тим відповідні ресурси не були заплановані та спрямовані на розбудову галузей, визначених державними і регіональними стратегіями як «точки росту» даних регіонів. Зокрема, на модернізацію підприємств морського господарства та машинобудування, експортоорієнтованого суднобудування та суміжних галузей, високопродуктивних аграрних виробництв, транспортної інфраструктури.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)