ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняРегіони вимагають кошти на водообмін в Краснопавлівському водосховищі

Регіони вимагають кошти на водообмін в Краснопавлівському водосховищі

Три облцентри наполягають на виділенні коштів на прокачування води в Краснопавлівське водосховище. Якщо цього не зробити, пояснюють, значно погіршиться якість води в регіонах та екологічна обстановка.

Харків, Донецьк і Луганськ планують найближчим часом направити до Кабміну звернення з проханням виділити кошти на водообмін в Краснопавлівському водосховищі. Про це повідомляє прес-служба Харківської міської ради.

«Незважаючи на листи, які ми писали цього року, гроші з державного бюджету на прокачування води нам отримати так і не вдалося. Тепер ми знову просимо виділити кошти на прокачування води з Дніпра, адже водосховище забезпечує не тільки водопостачання трьох районів міста Харкова та п'яти Харківської області, а й полив сільськогосподарських угідь, а також промивання русла річки Сіверський Дінець, яка є основним джерелом водопостачання Харківської, Луганської та Донецької областей. Крім того, через аномальну спеку в останні роки тут активно розмножуються водорості, тому КП «Харківводоканал» доводиться застосовувати реагенти понад норму, що впливає як на якість води, так і на цілісність труб, які піддаються корозії. Тому в 2015 році необхідно обов'язково закачати воду, щоб зберегти якість води та екологічну обстановку», - зазначив директор Департаменту комунального господарства, заступник голови Басейнової ради річки Сіверський Дінець по Харківській області Віктор Кітанін.

Зокрема, на наступний рік просять передбачити у держбюджеті на ці цілі 40 млн грн на 120 млн куб. м води

Зауважимо, Краснопавлівське водосховище об'ємом 410 млн куб.м побудоване в 1980 році для покриття дефіциту і забезпечення водою маловодних Харківської, Донецької та Луганської областей. Є складовою частиною каналу «Дніпро-Донбас» для міжбасейнового перекидання води 12-ма насосними станціями з Дніпродзержинського водосховища на відстань 260 км. Також служить для підтримки водоносності річки Сіверський Донець.

Водою з Краснопавлівського водосховища забезпечуються Ленінський, Жовтневий, Дзержинський райони Харкова, а також Лозівський, Первомайський, Зміївський та Харківський райони області.

 
Коментарі (0)